Música Antiga recupera un oratori català del segle XVIII
La formació gironina oferirà demà a La Mercè un concert amb música litúrgica que es conserva a l'arxiu musical de la catedral
Ha publicat un CD amb l'oratori ‘Dolor y amor', de Manuel Gònima
Música Antiga de Girona oferirà demà, Dijous Sant, un concert a l'auditori de La Mercè (21 h, gratuït) en què interpretarà obres litúrgiques del segle XVIII procedents de l'arxiu musical de la catedral de Girona. El programa inclou, a més de diverses composicions anònimes, obres dels mestres de capella Josep Gaz (1656-1713) i Manuel Gònima (1710-1792). Música Antiga de Girona acaba de publicar el disc Dolor y amor, gravat en directe l'octubre passat a l'Auditori de Girona, que inclou l'únic oratori de Gònima del qual es conserva la partitura. Aquesta és la primera vegada que es grava un oratori barroc català.
Jaume Pinyol, coordinador general de l'associació Música Antiga de Girona, va presentar ahir el concert i el nou disc de la formació, acompanyat per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Dolor y amor presenta la gravació d'aquest oratori compost cap al 1760 per Manuel Gònima, que es va interpretar per primera i única vegada a l'església gironina de la congregació dels Dolors, la qual va pagar les despeses de composició i interpretació de l'obra. Segons Pinyol, només es conserva la partitura d'un dels 16 oratoris de Gònima, que és el que s'ha enregistrat, i espera que sigui un pas endavant per impulsar la recuperació d'altres oratoris de la mateixa època, dels quals queden 76 partitures a tot Catalunya però n'hi ha referències de més de 400. “Els oratoris eren una eina de comunicació entre l'església i el poble, que durant el barroc es van adaptar a la tradició operística napolitana per tal de portar a terme una estratègia evangelitzadora en una Europa dividida per la reforma protestant”, va dir Pinyol. A Girona el principal difusor dels oratoris va ser Manuel Gònima, i és per això que l'alcalde va definir aquest CD com “ un monument cultural que ha de servir per recuperar i difondre aquest patrimoni cultural, que sorgeix de Girona però és universal”.
Música Antiga de Girona, dirigida per Albert Bosch (llaüt barroc), inclou les sopranos Clara Valero i Maria Altadill; el contralt Òscar Bonany; el tenor David Hernández; Elisabet Bataller i Cecília Claras, violins barrocs; Mercè Miró i Aleix Tarrés, traversos; Oriol Casadevall, violó, i Daniel Regincós, violoncel. El programa de demà s'obrirà i es tancarà amb dos misereres, que emmarcaran diverses lamentacions. Segons Pinyol, “són obres singulars, amb textos molt dramàtics embolcallats per una música més agradable”.