Editorial

Els activistes de la llengua catalana

Si l'idioma català ha arribat fins a l'actualitat amb salut, tot i que millorable, és gràcies a la societat civil. També al govern i altres administracions, però el temps que aquestes institucions oficials han pogut exercir la seva acció a favor del català és comparativament curt. El català ha resistit tots els intents d'anorreament gràcies a l'obstinació i la fidelitat dels seus parlants. Però això no vol dir que s'hagi d'abaixar la guàrdia i creure que, com que ha perdurat, té garantida la seva supervivència.

Fet i fet, l'ofensiva contra el català no s'ha aturat mai. Però si abans es feia des de la brutalitat, ara s'empara en formes aparentment democràtiques. I per tant, qui s'hi oposi és titllat d'antidemòcrata. És el súmmum del cinisme. Justament en aquesta època democràtica, al costat dels parlants adquireixen una gran importància totes les iniciatives que provenen de la societat civil. Hi ha institucions històriques, com l'Institut d'Estudis Catalans, que expliquen per què el català continua tenint un gran prestigi com a llengua d'alta cultura. I hi ha iniciatives, com la Plataforma per la Llengua, que busquen dinamitzar l'ús del català sempre des de la dimensió positiva. No assenyalant els que juguen en contra, sinó tots els que juguem a favor.

Martí Gasull, fundador i ànima d'aquesta Plataforma, va morir prematurament fa tres mesos i mig a l'Himàlaia. Ahir va rebre un homenatge de la mateixa societat civil per la qual ell i la seva Plataforma van treballar i treballen durament. Tot un exemple que fa confiar que la gran ofensiva del Partit Popular contra la llengua pròpia dels Països Catalans acabarà fracassant. Com sempre ha passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.