Editorial

Centralisme sobre el món municipal

Com fa sempre, el govern espanyol embolcalla amb els grans principis de la racionalitat i l'estalvi unes polítiques que no tenen altre objectiu que centralitzar l'administració de l'Estat, prenent competències dels altres i, alhora, no liquidant cap estructura seva dels serveis que han estat traspassats. La política del govern espanyol, doncs, es podria resumir en el lema: “Que racionalitzin els altres!” I, a més, tot aquest procés de recentralització de les administracions es fa per decret, no com a fruit d'una negociació.

El projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que va aprovar ahir el Consell de Ministres demostra una ignorància supina del funcionament dels ajuntaments, que són els poders locals més pròxims a l'administrat. Pretendre gestionar tots aquests ajuntaments com si fossin entitats iguals és abocar-se al fracàs. El més segur és que, com altres iniciatives del govern popular, aquesta fracassi en l'arrel, i no precisament en ajuntaments gestionats pels partits de l'oposició, sinó pels del seu mateix color.

Aquest projecte de llei no només envaeix competències dels ajuntaments amb el pretext de donar un millor servei, sinó que també lamina les pròpies de Catalunya. Competències que estan emparades pel tercer Estatut d'Autonomia, una llei orgànica de jerarquia superior a aquesta que promou el govern espanyol i que ja va passar pel doble ribot de les Corts i del Tribunal Constitucional. Arriba, doncs, un nou conflicte amb l'Estat, que haurà de dirimir un Tribunal amb fonamentades sospites de parcialitat. Aquestes són les cartes amb les quals juguen Montoro i Rajoy.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.