Editorial

El CEO dibuixa un estat sobirà

Amb totes les prevencions amb què cal interpretar un sondeig o una enquesta, les dades del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) mostren clarament la consolidació a Catalunya d'un mapa polític absolutament al marge de les correlacions de forces espanyoles. Catalunya té un perfil sociopolític que en els últims trenta anys havia mostrat sempre unes clares particularitats però que en els últims anys s'ha accentuat creant una desconnexió total. En primer lloc, l'eix social i nacional han confluït i actualment les formacions que es disputen el poder són com fins ara el centredreta i el centreesquerra, però a diferència d'abans tant un partit com l'altre, CiU i ERC, són partits d'obediència exclusivament catalana i plantejaments sobiranistes. En segon lloc, els partits sucursalistes espanyols com són el PP i el PSC estan accelerant un procés de relegació com a conseqüència de la desconnexió respecte de la realitat catalana, fins al punt que es dóna la paradoxa que el principal partit nacionalista espanyol a Catalunya és un partit català com Ciutadans. Un mapa polític que, per marcar una diferència més respecte del panorama espanyol, consolida parlamentàriament una formació de progressisme contestatari com és la CUP.

Aquesta configuració no pot conduir a cap altre escenari que el de la consolidació d'un independentisme que s'ha situat còmodament en la centralitat política i que s'estabilitza en favor del si. Cap analista mínimament ponderat pot obviar que si bé els processos polítics poden trobar més o menys dificultats, la realitat sociopolítica del país demostra que Catalunya ja ha iniciat una via cap a la desconnexió de la realitat espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia