Articles

Puja aquí

La bandera i els asteroides

Enmig de les turbulències periodístiques que durant la jornada d'ahir va generar la liquidació de l'Estatut, era tot un gust per al lector marejat trobar un racó de claredat informativa en el sempre lúcid diari Abc, així en la seva edició en paper com en la digital. En el quiosc, enmig d'una maregassa de titulars dubtosos (segons uns mitjans o altres, l'Estatut hauria estat “retallat” o bé “avalat”, i així no hi havia manera d'aclarir-se: als ninots de les falles o se'ls indulta o se'ls crema, però les dues coses alhora no pot ser) destacava amb llum pròpia la portada del diari fundat per Don Torcuato Luca de Tena, on es llegia aquest gran titular que em permeto la llibertat de traduir a llengua no preferent: “El TC purga l'Estatut”. Purgar, magnífic vocable. El diccionari defineix purgar com “llevar d'una cosa allò que l'embruta, que la impurifica, que no li convé”, i també com “expiar, patir la pena o el càstig com a satisfacció d'un pecat, d'una culpa o d'un delicte”. En qualsevol de les dues accepcions, cal felicitar el redactor per la seva esplèndida tria. A més, i com a detall de bon gust, a sota d'aquest titular memorable hi havia un anunci de la clínica Boston Medical Group i els seus benemèrits tractaments contra els problemes d'erecció i d'ejaculació precoç. Molt pertinent, també. “Sexe és vida!”, proclamava l'anunci, i és veritat: amunt els cors!

Però el millor de tot era el tros de bandera espanyola que ocupava l'única foto de la portada. Una foto ben gran, de tres quarts de pàgina, amb la imatge d'una bandera espanyola a tota castanya i en tota la seva ufanor. Figurava que el motiu per escollir tan discreta il·lustració era el partit d'ahir de la selecció espanyola contra la portuguesa al Mundial, que era anunciat amb una altra frase lapidària: “Espanya se la juga”, deia. Llàstima, pel meu gust, que es prenguessin la molèstia de buscar-se l'excusa futbolística, perquè, com deia més amunt, tot plegat era d'una claredat diàfana que resultava molt d'agrair. Per a aquells que encara es pregunten si la sentència podia haver estat més dura o més suau, si és millor o pitjor que l'administri políticament el PP o el PSOE, o fins i tot cap a on pretenien anar el TC i els partits polítics espanyols amb tota aquesta lamentable història dels recursos contra l'Estatut, aquí tenen la resposta: una enorme bandera espanyola. Parafrasejant el poeta, aquest era l'únic argument de l'obra: la supremacia, afermada pels mitjans que calgui, de la indissoluble nació espanyola. Amb la seva inviolable bandera pel davant.

A banda d'aquesta portada de col·leccionista, l'edició digital de l'Abc també duia una notícia digna de ser destacada: set mil asteroides viatgen per l'espai en direcció a la Terra. Vist el panorama, ves que encara no ens caiguin tots al damunt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.