Opinió

Vuits i nous

El pipí de l'Ava Gardner

Abans que la desviessin, la carretera N-II passava pel centre urbà de Mataró. Un dia de l'any 1951 s'hi va aturar un cotxe i en va baixar l'Ava Gardner, que va entrar en un bar demanant pels lavabos. Quan va haver fet el fet i se'n va haver anat, la notícia havia corregut pel carrer i els transeünts que aquella hora hi passaven i els dependents de totes les botigues van anar al vàter del bar per veure el lloc on l'animal més bell del món havia posat una de les parts fonamentals de la seva silueta. L'amo i els cambrers de l'establiment van ser molt interrogats i molt envejats. Uns dies després va passar per la mateixa carretera en Frank Sinatra, però d'això no se'n va tenir notícia perquè si li va venir pipí se'l va aguantar. Sinatra tenia pressa per arribar a Tossa –que era on la Gardner rodava la pel·lícula que l'havia dut aquí–, alarmat perquè li havien dit que la seva enamorada d'aleshores tenia un flirt amb un poeta torero.

El bar on la Gardner va quedar descansada es deia Mercader, i segons indicis que mai no han estat desmentits els propietaris eren parents dels Mercader de tota la vida: de Ramon Mercader, l'assassí de Trotski a Mèxic, i de Maria Mercader, la dona de Vittorio de Sica. Deixem en Ramon i anem a la Maria. Si el parentesc fos cert, si els amos del bar eren per via indirecta familiars de l'autor de Lladre de bicicletes podríem afirmar categòricament que en aquell vàter del camí Ral de Mataró es va produir la confluència entre l'star system americà i el neorealisme italià just a la mateixa època en què Roberto Rossellini i Ingrid Bergman iniciaven la seva relació amorosa, d'igual significat per al cine i per a la història.

El bar Mercader, conegut durant molt temps com el bar on l'Ava Gardner va fer pipí, fa anys que va ser substituït per un banc, sense que ningú hagués reclamat llavors salvar la porcellana higiènica que li donava la fama. El meu amic Foraster, que em sent explicar aquesta història escoltada dels pares, em diu que hauríem de posar en el lloc dels fets una placa que els recordés. Hi hauríem d'explicar Pandora i l'holandès errant, Lladre de bicicletes, Stromboli i fins i tot qui eren Mario Cabré i Ava Gardner, i és molta lletra per una placa.