Opinió

Responsabilitats

Els polítics han d'assumir amb el seu patrimoni les errades o els fraus que cometin?

No em cor­res­pon a mi, ni tam­poc no sóc capaç de fer-ho, jut­jar la lega­li­tat i la idoneïtat de la cam­pa­nya que la Gene­ra­li­tat va publi­car per incen­ti­var el vot i que s'ha tan­cat com la comèdia de Fal­set, però en el rere­fons del cas hi ha un tema que fa anys que tomba que ara, amb la crisi con­ver­tida en un núvol tòxic i perenne que plana sobre els nos­tres caps, agafa una volada i una inten­si­tat dife­rent: quina res­pon­sa­bi­li­tat tenen els polítics dels seus actes? El pre­si­dent, el con­se­ller, el par­tit o tots ple­gats han de pagar la des­pesa de la seva but­xaca si es demos­tra que no s'ajusta a la llei? I, molt més enllà d'aquest cas, els polítics han d'assu­mir amb el seu patri­moni les erra­des o els fraus que come­tin?

Em fa l'efecte que no tin­drem una vida política sana fins que els matei­xos pro­ta­go­nis­tes, és a dir els polítics, no acon­se­guei­xin tan­car una llei que reguli fil per randa la seva tasca, que mar­qui els límits de la res­pon­sa­bi­li­tat, que esta­bleixi cri­te­ris de fun­ci­o­na­ment, que reguli aquest dia a dia ple d'esclet­xes, esvo­rancs, dre­ce­res i pos­si­bi­li­tats d'inter­pre­tació ober­tes i massa plu­rals per arri­bar a resul­tar útils.

Des de defi­nir si els càrrecs per­ta­nyen a qui els ostenta o al par­tit, la qual cosa posa­ria fi al sovin­te­jat ball de trànsfu­gues que s'aplau­deix i s'accepta quan bene­fi­cia i s'estig­ma­titza i es con­demna quan per­ju­dica, fins a la tria de can­di­dats, pas­sant per la manera d'acon­se­guir finançament i la manera d'admi­nis­trar els recur­sos públics de què es dis­posa.

És lògic que el Senat, una cam­bra eter­na­ment qüesti­o­nada, es gasti 438.000 euros a fer-se un nou web men­tre la tisora branda amb ale­gria per la sani­tat, l'ense­nya­ment i per coses molt més útils i necessàries que la seva? És admis­si­ble que aquesta mateixa ins­ti­tució es gastés fa ben poc temps 417.000 euros en 34 retrats de pre­si­dents? És nor­mal que el pre­si­dent Rajoy torni de veure el fut­bol en avió pri­vat i es crus­peixi 1.000 euros de per­nil del bo i una res­pec­ta­ble col·lecció d'ampo­lles de vi de marca quan el salari mínim d'un tre­ba­lla­dor és de 641 euros? Es pot tole­rar que aques­tes dele­ga­ci­ons que van amunt i avall de les cime­res i de les reu­ni­ons d'empre­sa­ris pren­guin con­se­llers, minis­tres, polítics de tota mena i les seves res­pec­ti­ves a compte dels era­ris? I així fins a arri­bar al can­sa­ment.

En defi­ni­tiva, tot això es pot con­si­de­rar mal­ba­ra­ta­ment de cabals públics? Hauríem d'exi­gir que la llei ho tipi­fiqués, ho per­seguís i ho con­demnés per tal d'acon­se­guir que els polítics s'ho pen­ses­sin dues vega­des abans de fer bran­dar la tar­geta de crèdit sense cap con­trol? I tam­poc no cal que siguin coses espe­ci­al­ment delic­ti­ves com viat­ges a Mar­be­lla, nits de luxúria de paga­ment o grans tibe­ris sense con­trol, també podria incloure esti­rar més el braç que la màniga, no obser­var l'aus­te­ri­tat que es demana a la resta de con­ciu­ta­dans i evi­tar que, en defi­ni­tiva, la política sigui una mena de casta pri­vada on tot­hom vol entrar i de la qual ningú no vol sor­tir, un lloc fet a mida i al marge de la vida i de les nor­mes que aquests matei­xos polítics exi­gei­xen als seus elec­tors.

La soci­e­tat civil podrà arri­bar a tenir algun dia prou força per acon­se­guir que els diners no volin en coses inútils, hi hagi o no hi hagi crisi, i que els polítics hagin de retre comp­tes reals d'allò que mal­ba­ra­ten sense neces­si­tat fins al punt de res­pon­dre amb els seus patri­mo­nis per­so­nals? Pot­ser si s'arribés a aquest punt la política seria molt més útil i hono­ra­ble, dues qua­li­tats que, ara per ara, només defen­sen els qui la prac­ti­quen, o si no que ho pre­gun­tin al peri­o­dista grec Kos­tas Vaxe­va­nis, que va estar a punt d'anar dos anys a la presó per haver fet pública una llista de per­so­na­li­tats polítiques i soci­als que eva­dien diners a cabas­sos. La casta es pro­te­geix dels des­ar­ra­pats... i, en major o menor escala, és així a tot arreu. Serem capaços de can­viar-ho algun dia?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.