Opinió

La columna

Catorze

És un nombre kàrmic fonamentat en la teoria pitagòrica de la migració de les ànimes

El número catorze té una riquesa insòlita. Aquesta xifra defectiva té un yin i un yang. Passant de la simbologia neonazi en què el catorze recorda el nombre de paraules pronunciades pel líder i criminal David Lane (“Hem d'assegurar l'existència del nostre poble i un futur per als nens blancs”), o el patètic incident amb el DNI de la infanta, segons la càbala el tretze més u és moviment i repte. I això, als catalans, ens interessa. És la comunicació magnètica, el corrent de canvi, la innovació, però sempre a l'aguait dels consellers maliciosos i les tergiversacions. A la Bíblia, el catorze fa referència a la creu i la corona d'espines, però també a l'amor, ja que representa el casament de les dotze tribus d'Israel, el déu únic i la santedat de l'esperit. La sòrdida Lotería Nacional va publicar una llista que indicava a quin número podíem jugar segons el somni que havíem tingut la nit anterior. El catorze recau en el torrat que ha begut massa. En numerologia moderna, el catorze és un nombre kàrmic fonamentat en la teoria pitagòrica de la migració de les ànimes. Aquí, les seves lliçons i proves sempre es relacionen amb la sensualitat, la luxúria i els excessos. El tarot admet que qui cau al número catorze patirà daltabaixos emocionals o pèrdues.

Però no tot és tan hostil: en aquest nombre també s'hi troba gent subversiva, amb idees de llibertat, recompensats després de tanta lluita. En matemàtiques, el catorze és el número de la fusió i l'organització, la justícia i la temprança. Cruyff és recordat pel dorsal catorze. Als anys 70, quan no existien les samarretes personalitzades i els nombres superiors a l'onze estaven reservats als suplents, ell va acceptar aquesta originalitat com un tret distintiu. I va funcionar. Com a dada curiosa, cal afegir que la Sonata n. 14 per a piano de Beethoven, coneguda popularment com Clar de lluna, és quasi una fantasia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia