L'Estat reitera l'amenaça de portar al TC qualsevol moviment sobiranista
Sáenz de Santamaría afirma que la comissió del dret a decidir també acabarà als tribunals
L'executiu del PP es declara “reforçat” arran de la suspensió
Qualsevol moviment sospitós de voler portar Catalunya cap a la independència acabarà al Tribunal Constitucional. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va reiterar una amenaça que ja havia llançat dies enrere arran de la creació del Consell per a la Transició Nacional, i ahir la va recuperar a conseqüència de l'impuls al Parlament de la comissió pel dret a decidir. El que no va concretar, però, és si aquest nou pas s'inclourà en el recurs contra la declaració sobiranista del 23 de gener o bé si serà un altre assumpte d'impugnació davant l'alt tribunal.
En tot cas, pel govern del PP aquesta és una prova més de la validesa que des de Catalunya es vol donar al manifest de gener. És per això que l'executiu de Mariano Rajoy assegurava ahir que se sent “reforçat” després de la decisió de l'alt tribunal de suspendre la resolució del Parlament i es vantava d'haver pres la decisió d'impugnar-la davant aquest òrgan en contra dels que asseguraven que resultaria una pèrdua de temps perquè el text era paper mullat i no tenia cap conseqüència jurídica.
Aquest argument l'usava, sobretot, davant l'evidència que les institucions catalanes han fet cas omís de la decisió del TC i, de fet, avisava que, més enllà de les declaracions d'insubmissió, també es pren nota de determinades actituds dels alts càrrecs polítics, com ara les del cap de l'executiu, Artur Mas, o de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En tot cas, va deixar a les mans de la justícia actuacions contra càrrecs polítics. “Entenc que manifestin el que estimin oportú, però tenen l'obligació de respectar la Constitució i les lleis”, sentenciava.
Frenar la independència també a través del FLA
L'executiu popular va deixar anar ahir una evidència: l'Estat vigila molt de prop les finances de Catalunya per assegurar-se que no fa un ús esbiaixat dels diners que rep a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA). Concretament, vetlla perquè aquest finançament es dediqui a pagar els serveis socials i a liquidar factures pendents amb els proveïdors, i el mecanisme per fer-ho efectiu és a través de la llei d'estabilitat pressupostària. “Per aquí és per on hem d'anar”, responia Soraya Sáenz de Santamaría davant la pregunta de la premsa sobre si l'executiu és conscient que s'usin diners de l'Estat per finançar la independència. En aquest sentit, doncs, la vicepresidenta assegurava que el Ministeri d'Hisenda segueix el rastre del FLA per garantir que es compleix l'ús finalista decidit per l'executiu espanyol. De fet, Montoro sempre ha presumit de tenir collada la Generalitat a través de la concessió d'aquest fons.