Futbol català

Una bona patacada

Futbol. 3a divisió. L'Olot desaprofita una gran oportunitat de sentenciar el títol de lliga i perd davant la seva afició (0-1). Els olotins hauran d'esperar a l'última jornada per coronar-se campions

OLOT0

Europa1

Ahir havia de ser un gran dia, però no ho va ser. Sobretot per l'Olot, que havia preparat l'oportunitat de conquerir el títol de lliga de tercera divisió trenta anys després i l'Europa, un senyor rival, li ho va impedir. Tot i disposar de tots els factors a favor seu, els olotins no van saber jugar un partit que valia una lliga. Amb cert nerviosisme, excés de pressió i molta responsabilitat, les imprecisions van apoderar-se d'uns jugadors un xic agarrotats, sabedors de la importància del matx.

Els primers minuts de l'enfrontament van ser clarament els típics de tempteig. Un cop els jugadors dirigits per Julio Bañuelos van aconseguir treure's la vergonya de sobre, les pilotes van començar a arribar a la porteria defensada per Rafa Leva. Les primeres ocasions de gol van anar a càrrec d'Uri Santos, com sempre, el jugador que més desmarcades fa per buscar situacions de perill. De fet, en una d'aquestes arribades, l'afició, prop de 2.000, i els mateixos jugadors locals van demanar possible penal per mans, després d'una centrada. El col·legiat, mirant l'assistent, va ometre el penal, per desesperació dels presents.

La més clara per l'Olot

En el minut 22, una falta d'Alberto a Carlos, a uns 20 metres de la porteria de l'Europa, va ser llançada per Francolí. El cacau de l'osonenc va topar amb el travesser i va sortir refusat lluny de l'àrea escapulada –aquesta arribada va ser una de les més clares que l'Olot va tenir durant tot el matx–. Quan els garrotxins encara s'estaven lamentant, una centrada de Valderas va ser rematada per Roberto a boca de canó sense que Òscar Fornés, que va tocar la pilota, pogués fer res per evitar que el gol de l'Europa pugés al marcador (24'). Sens dubte, un fort cop per als homes de Bañuelos, tot i que no van perdre l'ànim, ja que encara restaven molts minuts per a la conclusió del matx. En el minut 31, una centrada de Vallès per la banda esquerra la va rematar desviada Carlos, sol, amb Leva batut. La desesperació s'apoderava de Bañuelos, que gesticulava sense parar i esperonava els seus jugadors. L'Olot tenia el control de la possessió de la pilota i volia tancar l'Europa en el seu propi camp. Els de la Garrotxa ho van aconseguir, però la precipitació en les últimes passades impossibilitaven les opcions clares per batre el porter rival.

Amb el resultat a favor i sense pressió, l'Europa va demostrar arguments prou sòlids que el mantenen, fins a l'última jornada, com un dels candidats al títol de lliga. El bon posicionament del bloc en defensa i el saber fer dels seus centrals, sempre atents al tall, van posar encara més nerviós l'Olot. El conjunt dirigit per Pedro Dólera va tenir, a més, la sentencia a favor seu. Una relliscada de Freixa (50') quasi va ser aprofitada per Rovira. Roger li va treure la pilota quan es disposava a xutar i el refús va caure a les botes de Diego, que va xutar, però Freixa va salvar entre els pals.

Els transistors funcionen

Quan faltaven 15 minuts per al final tots els presents ja sabien que un sol gol donava el títol a l'Olot ja que el Cornellà havia empatat el matx a Vilatenim. Tot i augmentar el ritme i buscar més la porteria rival, la tensió va superar el planter olotí, que arribava tímidament i sense profunditat. L'Europa va donar la sorpresa i va ajornar les celebracions.

OLOT: Òscar, Freixa, Serra, Peña, Hostench, Abel, Roger, Enric Vallès (Roca 60'), Francolí (Raül Rodríguez 60'), Uri Santos i Carlos Martínez. EUROPA: Rafa Leva, Èdgar, Alberto, Cano, León, Javi Lara (Mañosa 88'), Valderas, Guzmán, Òscar Muñoz (Epitié 74'), Rovira i Roberto (Diego 45'). GOLS: 0-1 (24') Roberto. ÀRBITRE: Navarro Jiménez. T.G.: als locals Vallès, Fornés, Freixa, Abel i Uri Santos; als visitants Javi Lara, Guzmán, Òscar Muñoz, Rovira i Roberto. PÚBLIC: 1.918 espectadors en el municipal d'Olot. COMENTARI: Abans de l'inici del matx es va guardar un minut de silenci en memòria de l'àvia del jugador de l'Olot, Carlos Martínez.
Hem fet un gran treball defensiu. Ells havien de fer una festa i els ho hem espatllat tot
Pedro Dólera
Entrenador de l'Europà
En aquests partits i aquestes altures es nota l'ansietat en els jugadors. El 0-1 en ha fet anar a remolc
Julio Bañuelos
Entrenador de l'Olot
Hi ha dies que no entren. En aquests partits potser surts massa motivat i es creen imprecisions
Carlos Martínez
Jugador de l'Olot

Només un punt contra la Rapitenca dóna el títol

Tota la temporada ha tingut tres dominadors clars en aquest grup cinquè de tercera. L'Olot, el Cornellà i l'Europa, per aquest ordre, no han tingut pràcticament rival en la seva trajectòria fins a l'última jornada de lliga. En l'últim partit de la temporada regular, els tres conjunts tenen possibilitats de ser campions. L'Olot continua sent el que ho té millor. Un empat al camp de la Rapitenca ja el faria campió sense dependre de ningú. Una derrota dels olotins complicaria més les coses, ja que haurien d'esperar que ni el Cornellà, ni l'Europa no guanyessin els seus duels contra el Vilafranca i la Pobla de Mafumet respectivament. El Cornellà serà campió si l'Olot no guanya però si ells ho fan en el seu partit, i l'Europa, es podria proclamar campió si venç la Pobla, si l'Olot perd contra la Rapitenca i el Cornellà contra el Vilafranca. L'empat del Figueres contra el Cornellà a Vilatenim ha fet que els de Bañuelos no estiguin obligats a vèncer per ser campions.