Tribuna
Dalsy: fàrmacs i additius
“Es tracta d'un exemple de l'obsessió per la informació
Fa uns dies, l'associació Facua Consumidors en Acció va informar que havia sol·licitat a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) que inclogués al prospecte del xarop Dalsy (el principi actiu del qual és l'antitèrmic i antiinflamatori ibuprofèn) els efectes secundaris del seu colorant Groc Taronja S (també denominat Groc Crepuscle o E110), que així mateix es fa servir en aliments. Els medicaments no només contenen un o més fàrmacs (principis actius), sinó que aquests van embolcallats amb excipients que faciliten la seva administració. Els components dels excipients poden tenir efectes, que no s'han d'exagerar. El tema ja està tancat, perquè l'Aemps ha decidit que el prospecte del Dalsy és correcte, i té raó. En el seu apartat 2 es diu “No tome Dalsy si es alérgico (hipersensible) al ibuprofeno o a cualquiera de los demás componentes de este medicamento (incluidos en la sección 6).” En aquesta secció hi ha la relació dels altres 12 components, entre els quals l'E110.
L'efecte atribuït al colorant és que causa hiperactivitat i trastorns de l'atenció en els nens. Aquesta qüestió ve de lluny, bàsicament a partir dels estudis de Benjamin Feingold dels anys 70, arran dels quals s'ha experimentat força respecte a això. Per a alguns investigadors, la relació és dubtosa, per a d'altres només lleu, i les possibles causes semblen complexes. La normativa europea fixa els límits dels continguts d'E110 i els de la seva ingesta i els estudis demostren que no se superen. Com han calculat al programa Scientia de la Cadena SER, per superar el límit d'E110 una criatura de 10 quilos hauria de prendre dues ampolles de Dalsy al dia, i en aquestes condicions és evident que els efectes negatius es deurien també a altres components del xarop.
Es tracta d'un exemple de l'obsessió per la informació que, com escrivia en aquest diari Xavier Serra, s'acaba convertint en una saturació informativa, que augmenta la confusió. Com ha dit el sociòleg Zygmunt Bauman, “l'excés d'informació és pitjor que la seva escassetat”. Amb criteris com el de Facua, i sense dubtar de la seva bona intenció, els aliments s'haurien de vendre amb prospecte i els medicaments amb un manual d'instruccions, que no totes les persones podrien interpretar correctament. Per l'obsessió de moltes persones d'estar ben informades, els prospectes dels medicaments semblen pensats perquè ningú en prengui cap davant la llarga llista d'efectes secundaris, molts dels quals pràcticament irrellevants. El prospecte del Dalsy té unes 4.120 paraules. Potser és que amb els prospectes es vol fomentar la lectura i la comprensió lectora. Cal triar el que és important, i pel que fa als medicaments els pacients ja tenen metges, farmacèutics o infermers per informar-se. Com ha dit a RAC1 el doctor Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria, “està demostrat que les dosis habituals de colorant que porta el medicament no són tòxiques ni poden comportar cap problema”.