De set en set
Nous reptes
Els temps porten a experimentar sobre una nova forma de fer política, més quan arreu es constata que les velles fórmules tenen data de caducitat. Els exemples són múltiples, però és als municipis on s'observa més nítidament la nova deriva. Fins l'emblemàtic cap i casal del país n'és la més visible referència.
La ciutat de Badalona esdevé un element d'atenció en l'escala d'ajuntaments innovadors, des de la múltiple condició de ser el territori on es vol barrar el possible ascens dels populars a Catalunya i des del repte de confrontar la realitat d'un país que molts volem, en el context d'una zona metropolitana no sempre receptiva. És popularitzar la república catalana i el llenguatge identitari.
Però, a la vegada, cal introduir elements de política participativa, com a forma d'integrar la ciutadania en un projecte comú i en una democràcia de proximitat. Ara, a Badalona, s'ha experimentat sobre el valor de comprometre la gent en l'elaboració dels pressupostos municipals i poder triar una part del que és el gruix de les inversions. Els ciutadans han pogut elegir entre 139 projectes a què dedicar 14 milions d'euros del pressupost, de tal manera que es realitzaran els programes més votats. Un repte important que descriu una nova voluntat.
Amb tot, des dels púlpits daurats, s'han sentit les velles veus de l'immobilisme estigmatitzar l'excés de democratitis i defensar l'ordre establert, que salvaguarda el vot quadriennal i, després, estar-se quietet i no molestar. Més, la nova política no va en aquesta direcció i el canvi cal saludar-lo amb il·lusió.