LA CRÒNICA
Tocats i enfonsats
Diguem-ho clar: des de primer d'any 2017, les empreses que no tinguin prou tresoreria per poder pagar en el seu venciment l'impost sobre el valor afegit (IVA), les retencions de l'IRPF o els pagaments a compte de l'impost de societats no podran demanar ajornament ni fraccionament del pagament que correspongui. És més, el decret determina que la instància no s'admetrà. Ja no caldrà esperar a veure si s'atorga o no, sinó que no serà ni admesa la sol·licitud. Per acabar de reblar el clau, s'elimina l'exempció que permetia demanar ajornament en casos excepcionals. Doncs, en endavant, ni això: una empresa que tingui dificultats extremes de tresoreria per complir el pagament que pertoqui, no tindrà cap argument ni via legal per deixar d'ingressar.
I la conseqüència és greu: l'endemà del darrer dia hàbil per pagar l'impost recaurà sobre l'empresa incomplidora un recàrrec del 20% sobre la quota que havia d'ingressar. Si opta per deixar de presentar la declaració, les conseqüències encara poden ser més penoses, amb possibles repercussions personals sobre l'administrador de l'empresa.
En un context econòmic difícil –encara que a Madrid diuen que tot va bé–, quan moltes empreses fan equilibris per surar, amb dificultats per cobrar factures, amb imposició cada vegada més greu d'obligacions... aquest nou sistema provocarà, ben segur, la desaparició de moltes explotacions, incapaces de front als compromisos. Afegim a tot això que s'ha modificat el càlcul per practicar els pagaments trimestrals de l'impost de societats, de manera que només es pot centrar en el resultat comptable, sense permetre descomptar pèrdues anteriors, crèdits fiscals pendents... Aquesta mesura suposa pagar a compte probablement més de la quota que resultarà a final d'any. L'empresa haurà d'esperar que li retornin el que ha pagat de més!
Hi ha altres punts de dificultat: a partir del mes de juliol vinent les empreses mitjanes i grans hauran d'enviar al fisc cada vuit dies els registres de les factures rebudes i emeses. Han llegit bé: cada vuit dies. Però –sempre hi ha un pitjor– el futur encara és més preocupant: el 2018 aquesta obligació s'haurà de complir cada quatre dies! Repetim-ho: cada quatre dies.
I això no acaba aquí: han prorrogat l'impost de patrimoni, que com ja saben, a Madrid no es paga; i han retallat la compensació de pèrdues anteriors.
Mentrestant, les cambres de comerç, la FOEG, Foment, la Cecot... què en diuen, de tot això? Què esperen a sortir en defensa dels seus afiliats? Immersos en polèmiques de qui té la cadira més grossa, semblen fer cas omís d'imposicions que afecten de ple les empreses i, en definitiva, els seus treballadors.