Tribuna
Fa fred al ras
Temps difícils per a la lírica. Al carrer fa fred, més si la panxa és buida i la intemperància de l'hivern només es pot apaivagar a coberta d'un caixer automàtic o al racó d'un portal. Les nits són llargues i la realitat molt dura. Al meu poble, a l'àrea metropolitana, aquest any 2016 hi ha una mitjana de quaranta desnonaments mensuals i a Barcelona ciutat aquest nombre arriba a cent noranta. Majoritàriament es tracta d'impossibilitat de pagament de lloguers, quan moltes famílies han d'optar per pagar habitatge o menjar alguna cosa, perquè els minsos ingressos no donen per a tot. Una realitat que dobla la de l'any anterior.
La situació és força alarmant i hi ha barris metropolitans que superen amb escreix els límits suportables. D'un barri badaloní es diu que quasi el cinquanta per cent dels subministres estan punxats i un darrer conflicte a Sant Adrià evidenciava l'existència d'una zona on un setanta per cent dels habitatges es beneficiaven de punts d'electricitat públics. Per la resta, el tema es complica per l'actuació de les companyies subministradores i la insensibilitat estatal que suspèn normes protectores de la Generalitat en funció d'una suposada invasió de competències (TC).
Al mig d'una realitat prou complicada, els difícils casos d'ocupació de pisos, amb l'acció de puntada a la porta. És la solució desesperada de moltes famílies, però, també, per l'actuació de grups organitzats que han convertit la misèria aliena en negoci propi. I, encara, algun aprofitat que converteix una suposada necessitat en una forma de viure. A l'àrea metropolitana barcelonina es tancarà l'any amb més de tres mil casos de desnonaments, alguns amb protagonistes repetits, a més dels molts caoss de pobresa energètica no detectats. Els jutjats i les taules de serveis socials arriben al col·lapse i s'instal·la la sensació que no hi ha solucions reals. El desànim és generalitzat.
Als serveis socials, tant de la Generalitat com dels ajuntaments, se'ls gira feina i no tenen prou recursos per fer front a tot el que cal. El darrer plenari del Parlament ha aprovat, amb encert, la Llei de Dret a l'Habitatge que intenta ordenar el tema dels desnonaments, potser un xic curta però amb un significat avenç en la protecció contra l'exclusió social. La creació de la Comissió d'Habitatge com a element mediador entre els diversos actors del conflicte i les possibilitats d'actuació per aconseguir el reallotjament de gent sense recursos són bones eines d'actuació. Lluitar contra la pobresa és imprescindible. Pot semblar convenient parlar durant les festes d'un tema com aquest, però no creieu que té alguna cosa a veure amb la simbòlica imatge de Betlem? Al ras fa fred.