Opinió

Vuits i nous

Robots mortals

“Aniran equipats amb un piu que els deixarà difunts quan no obeeixin

Han decidit que per evitar que els robots es tornin en contra nostra sortiran equipats amb un piu que els deixarà difunts a voluntat del propietari. Ves que ells no siguin més ràpids en la maniobra i ens instal·lin el piu a nosaltres. La pel·lícula 2001 de Stanley Kubrick planteja un dilema moral. La computadora Hal provoca una mortaldat entre la tripulació de la nau que va a Júpiter. L'astronauta supervivent procedeix a desconnectar-la, per venjança i per evitar mals majors. La computadora li implora clemència: ha tingut un error de fabricació d'origen humà. La desconnexió és laboriosa, i mentre agonitza Hal canta una cançó infantil. Abans l'hem vist jugant a escacs, acotxant els astronautes, servint-los menjar, conduint la nau a port, emocionar-se... L'astronauta és insensible a les súpliques i els atenuants, i l'execució acaba amb èxit. Una aplicació sumaríssima de la pena de mort sense passar per judici previ. Els robots que ens hauran servit l'arròs a taula, que ens hauran tret el gos a passejar, que ens hauran fet les feines que rebutgem, a casa, a la fàbrica o al carrer, seran igualment liquidats, si un dia els fuig el cap o no responen a les ordres que els dictem? No hi haurà una justícia robòtica, un asil on dur-los, una presó on tancar-los? Decidirem l'ajusticiament nosaltres mateixos, sense una instància superior o un codi ètic o abolicionista que ho reguli? Pensin que el piu de l'eutanàsia anirà acompanyat, segons diuen, per una sèrie de tràmits: els robots tindran matrícula, fe de vida i cotitzaran a la seguretat social per compensar cada lloc fins ara reservat als humans que ocupin. Els robots, per via de l'empresa, contribuiran a sostenir les pensions, a quadrar els pressupostos dels governs, a proveir fons per construir un parc... Això, a banda de la feina que directament i amb les seves pròpies mans metàl·liques faran. Hi haurà un moment que els saludarem pel carrer pel nom, els donarem el bon dia, els desoxidarem o els tractarem les articulacions sobre la llitera, els administrarem un xarop d'oli el dia que vagin rancs. O seran ells els que ens subministrin el xarop de la tos i ens facin els estiraments. Ja me'ls començo a estimar. Aquestes màquines que seran com de la família o com de l'espècie, es podran accionar elles mateixes el piu de la mort quan ens observin les males intencions i vegin que som uns desagraïts que les hem avorrit?

Els robots acabaran fabricant robots. Ja passa en algunes fàbriques de robots. Hal va endevinar que el volien desconnectar perquè ho va llegir als llavis dels astronautes, quan ho maquinaven. Els robots que confeccionen robots a la cadena de muntatge han d'haver endevinat que aquell piu que han rebut l'ordre d'instal·lar els és mortífer. A veure com s'ho prenen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia