Opinió

A la tres

Què vincula a qui

“El govern espanyol s'ha apressat a aigualir l'informe del Consell d'Europa, no se sent interpel·lat

Setmana de renovació al Tribunal Constitucional. Quatre nous magistrats, els noms dels quals han estat pactats pel PP i el PSOE, juraran o prometran els seus càrrecs dimecres davant del rei, tot i que encara queda pendent de decidir qui serà el substitut de Francisco Pérez de los Cobos. Hi haurà renovació de cares, però res més que això perquè les majories seguiran sent les mateixes, de manera que les maneres de fer seran les mateixes. La renovació tindrà lloc la mateixa setmana que el Consell d'Europa faci públic el text íntegre del dictamen de la Comissió de Venècia, que fa una estirada d'orelles al govern de Mariano Rajoy per la reforma que va tirar endavant a l'octubre del 2016 per la qual atorgava al TC la capacitat d'executar les seves sentències i suspendre els càrrecs públics que no acatessin les seves resolucions. La comissió entén que la reforma –feta no oblidem expressament per aturar el procés independentista– no fa altra cosa que posar en qüestió el paper d'àrbitre neutral que ha de tenir un tribunal constitucional. Tot just saber-se per on anava la resolució, el govern espanyol –que havia pressionat el Consell d'Europa per rebaixar les crítiques de l'informe– ja es va afanyar a recordar que les resolucions de la Comissió de Venècia no són vinculants, en un intent d'aigualir al màxim el seu continguts. Vaja, que no se senten interpel·lats.

Però ves per on són les mateixes veus que van posar el crit al cel quan el Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar que la disposició dels pressupostos per al referèndum era inconstitucional i en van reclamar la modificació fent-hi grans escarafalls. Caldria recordar a aquests que tant van aixecar la veu que els dictàmens del Consell no són vinculants perquè així ho va determinar el Tribunal Constitucional en la seva sentència de l'Estatut. A veure, doncs, com ho digereixen, això, perquè si s'omplen la boca demanant que s'atenguin informes que no són vinculants referits al referèndum, el mateix s'haurien d'aplicar en el cas de la reforma del Constitucional i el Consell d'Europa. O no?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia