Opinió

la crònica

Aquella Saba Nova

Avui a les set del vespre a la Sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona canta el Cor de Nens de Windsbach, considerat per la crítica com un “miracle de precisió, fruit de la seriositat i puresa amb què preparen les seves actuacions”. Els afortunats que hi assisteixin gaudiran de la Missa en si menor de Bach. Al matí, per cert, hi ha altres corals que ofereixen recitals al Teatre Municipal.

La coincidència de concerts vocals ens porta a evocar aquell cor infantil i juvenil que durant gairebé mig segle va omplir-nos de música, alhora que instruïa en el pentagrama milers d'infants. Saba Nova va formar-se per iniciativa de Josep Viader, Roser Busquets i Esperança Pèlach, amb el propòsit de servir de planter per a la continuïtat de la Polifònica de Girona, creada uns anys abans, i a la vegada formar musicalment infants de totes les edats. Durant més de 45 anys –aviat és dit– Busquets i Pèlach varen assumir personalment la tasca d'assajar i formar nois i noies en el cant coral. No era només una sola formació: des de les més tendres edats fins a la plena joventut, hores i més hores d'assaig per edats, per cordes, per veus... i d'actuacions. Així, es pot dir que diverses generacions de gironins han gaudit de formació musical, i del goig de cantar junts.

La Saba Nova s'adherí al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, el 1969 ja participà en una trobada al palau d'esports de Barcelona i tot just el 1971 se'ls confià l'organització a Girona del cinquè aplec de corals infantils de Catalunya i Balears, amb presència a la nostra ciutat d'un miler de cantaires. Amb els anys adquireix personalitat pròpia programant recitals i comptant amb una formació competent. La fotografia que il·lustra aquest escrit correspon als primers temps, a la trobada del dia 7 de maig del 1972 a Barcelona. Aquests rostres infantils pertanyen a persones que avui voregen la cinquantena! Cap d'ells, però, deu haver oblidat les hores passades al cor. Res no s'hauria fet, però, sense el sacrifici –crec que aquesta és la paraula–, la dedicació i la paciència de Roser Busquets i Esperança Pèlach, un treball de formigueta que sovint queda amagat darrere de rostres més reconeguts. Milers de nois i noies els deuen el que puguin saber de cant coral.

Ara Saba Nova no existeix. A Girona, per desgràcia, els projectes culturals van lligats a la disponibilitat dels que els porten, fins que no poden fer-ho. Les institucions se n'inhibeixen. Avui hi ha altres corals infantils, la majoria per iniciativa d'escoles de música. No pertanyen al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, i aquesta mancança es fa sentir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.