opinió
Invertim en les persones
L'Estat deixa enlaire la gran assignatura pendent que és el finançament local. Amb més necessitats socials que mai i amb més competències però sense els recursos suficients, els ajuntaments haurem de fer front a les vaques magres sols
Enguany incrementem els recursos destinats a fomentar l'ocupació i continuem destinant-ne a les activitats tractores de la nostra economia, pensant en les necessitats d'avui i els reptes del demà, alhora que mantenim els nivells de benestar que hem assolit
Per primera vegada des de fa molts anys, des del govern de la ciutat hem hagut d'elaborar un pressupost inferior al de l'any anterior a causa de la forta caiguda dels ingressos de l'Estat, i també dels ingressos derivats de la construcció. Malgrat la segona edició dels fons d'inversió estatal, més reduïda que l'anterior, l'Estat deixa enlaire la gran assignatura pendent que és el finançament local. Una vegada més els ajuntaments haurem de fer front a les vaques magres sols. Amb més necessitats socials que mai i amb més competències pròpies o alienes, però sense els recursos suficients, i que per responsabilitat social assumim.
Les dificultats econòmiques que estan passant famílies i empreses ens han obligat també a fer un doble esforç per aquest any 2010: congelar impostos i reduir despeses. Per primera vegada també incrementem els recursos destinats a fomentar l'ocupació, atesa la necessitat de donar respostes des de la proximitat dels serveis municipals a les demandes de feina i de formació de tantes persones, que és clau per millorar la seva ocupabilitat, o per ajudar-les a canviar de sector. Però al mateix temps enguany continuem destinant recursos a les activitats tractores de la nostra economia, per tal d'actuar avui pensant ens els reptes que haurem d'afrontar l'endemà de la crisi, sobretot centrant-nos en allò que sabem fer millor, el que és el nostre motor econòmic: el sector de serveis.
Tot això ho hem de poder fer mantenint els nivells de benestar que hem assolit. Perquè som i volem continuar essent una ciutat avançada i cohesionada socialment. Ho farem amb increments molt significatius dels recursos que destinem a les persones que més els necessiten, clau de volta del nostre present i del nostre futur. Cal també que la recuperació econòmica que vindrà ens trobi ben preparats. Ara tenim eines que no existien en anteriors situacions de dificultats, i per això cal donar suport a la recerca, a la innovació, al coneixement. Girona té elements de futur que cal potenciar més que mai: els diferents centres del nostre sistema sanitari, la universitat, el Parc Científic i Tecnològic, en el qual, aquest any 2010 construirem el Clúster Tic Media amb fons europeus. També, la propera posada en funcionament del Centre d'Iniciatives Locals ens ha de permetre continuar ajudant els emprenedors a obrir-se pas cap a sectors capdavanters que actuïn com a nous motors econòmics per a la ciutat i la seva àrea urbana.Girona ha de poder mantenir la seva capacitat d'atracció i de tractor econòmic per la seva capitalitat administrativa, cultural i de serveis, i generar alhora activitats relacionades amb les noves necessitats socials i l'evolució del benestar, la preservació de l'entorn natural i el desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació.