opinió
Pont d’Eiffel
N’hem estat testimonis aquests dies d’estiu. A les persones que visiten Girona els agrada molt el barri vell i la Catedral, però hi ha un punt que no es volen perdre, on molts coincideixen i s’encanten: els ponts sobre l’Onyar, amb la seva panoràmica de cases arrenglerades, els temples i campanars. S’extasien contemplant les aigües manses i clares, i la visió idíl·lica que se’ls ofereix des d’allà. Els falta temps per treure el mòbil i fer fotos o selfies, i els vianants hem d’esquivar-los per no pertorbar la imatge que volen immortalitzar. Sobretot els emociona el pont de Ferro o de les Peixateries Velles. Molt més si han advertit la llegenda que figura a la paret d’una entrada, en què assenyala que el pont va ser construït per l’empresa de Gustave Eiffel l’any 1877 –dotze anys abans que la torre Eiffel de París– i va tenir un cost de 22.500 pessetes. El pont és un entramat de bigues de ferro, pintat d’un vermell genuí, i amb paviment enfustat. Va substituir-ne un d’anterior construït l’any 1733, i que es coneixia amb el nom de les Palanques Vermelles. Encara hem aconseguit conèixer persones que donaven a l’actual pont el nom de l’anterior.
La denominació Peixateries Velles és deguda a la proximitat d’una construcció d’una sola planta, amb coberta d’uralita, que havia existit baixant el pont, a l’esquerra, on es venia el peix. Després de la guerra civil, en construir-se el mercat del Lleó, aquella peixateria va quedar en desús, es va enderrocar, i s’hi va aixecar en el seu lloc un immoble de botigues i habitacles.
Gustave Eiffel fou un eminent arquitecte i enginyer civil, especialitzat en construccions metàl·liques. La de més renom és, com tothom sap, la torre Eiffel de París.
I gosem formular una proposta. Aprofitant aquests moments, quan hi ha una fal·lera per tal de canviar denominacions de carrers i altres llocs públics, demanem que l’Ajuntament acordi donar a aquest pont sobre l’Onyar el nom de pont d’Eiffel en comptes del de Peixateries Velles, que ha perdut tot sentit. Imaginem que si a París, al lloc on es va erigir la torre Eiffel hi hagués hagut abans un camp de naps, i els francesos haguessin mantingut per al nou monument, de fama mundial, el nom de “torre de l’antic camp de naps”, quin apel·latiu més galdós!
Posseint Girona un pont erigit pel gran enginyer universal, convindria retolar-lo amb el seu nom, que s’adoptés oficialment, escampant-lo per les guies de viatges, els mapes, la literatura, els localitzadors i a tot arreu. Seria un privilegi per a la ciutat, que no costaria un ral, i afegiria, sens dubte, un atractiu notori a la curiositat de la gent que ens visita. Un suggeriment escrit amb tota humilitat. Girona la fem entre tots?