Opinió

LA GALERIA

Plaça 1 d’octubre

A la plaça Constitució, just davant la subdelegació, és on s’han fet sentir més fort els clams de llibertat

La Constitució i el referèndum de l’1 d’octubre són conceptes totalment contradictoris. Un se situa a l’extrem oposat de l’altre. La nit i el dia. La Constitució representa la immobilitat, la interpretació a benefici de qui mana, l’antiguitat, la limitació... El referèndum de l’1 d’octubre va ser sinònim de participació, de dret a decidir, de futur, d’avenç. La Constitució és el model espanyol, que et constreny, t’obliga i no et dona veu. El referèndum de l’1 d’octubre no distingia entre ells i nosaltres, qualsevol podia votar, i obria les portes perquè tothom contribuís a la definició del nou país. Sense cap mena de dubte, jo em quedo amb el que representa l’1 d’octubre, malgrat que el record sigui agredolç. No oblidarem mai, mai, la violència policial, les garrotades a tort i a dret, les estirades de cabell, la sang, les patacades... Però no ens oblidem tampoc del moviment solidari que va generar, amb milers de persones defensant els col·legis electorals des de les 5 de la matinada; l’emoció de poder posar el vot dins l’urna malgrat l’onada d’impediments; els aplaudiments a la gent gran que exercia el seu dret a vot; la comunicació; el voluntariat; el sentiment de país i el patriotisme que va esclatar aquell dia, que ho va canviar tot.

Per això celebro la decisió de l’ajuntament de Girona de canviar el nom de la plaça Constitució pel de plaça 1 d’octubre. Perquè la Constitució s’ha convertit en un document caduc, farragós i antidemocràtic, que et sotmet com a súbdit del regne d’Espanya, tant si ho vols com si no. I, la veritat, en una ciutat com Girona, amb una clara majoria abocada al procés independentista, ja es tardava a buscar un espai dedicat a l’1 d’octubre.

Més enllà del que representa la Constitució, la plaça que porta de moment el seu nom s’ha convertit les darreres setmanes en un dels principals emplaçaments del moviment independentista. Allà s’hi han reunit diverses vegades milers de persones per reivindicar la legitimitat dels resultats de l’1 d’octubre i reclamar la llibertat dels presos polítics. Allà, just davant la seu de la subdelegació de l’Estat, és on els clams de llibertat s’han fet sentir més fort. Aquella plaça que porta el nom d’un document jurídic que s’utilitza com a eina de repressió política i contra la llibertat d’expressió, serà rebatejada per l’Ajuntament com a plaça de l’1 d’octubre, perquè no ens oblidem mai que aquell dia va canviar tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.