opinió

El català i l'espai europeu d'educació superior a la URV

L'autora reflexiona en aquest article sobre l'elaboració per part de la Universitat Rovira i Virgili d'un pla de política lingüística i els seus objectius fonamentals, entre els quals figura avançar cap a l'ús normal i preferent del català com a llengua pròpia de la URV

Altres objectius del pla són augmentar el plurilingüisme dels universitaris, fomentar el multilingüisme i millorar la qualitat de les produccions lingüístiques de la universitat

La implantació de l'espai europeu d'educació superior ha suposat, per al sistema universitari català, una reflexió important sobre algunes qüestions que en altres comunitats han tingut una incidència menor. En el nostre cas ha ocupat i ocupa un lloc important la consideració sobre les llengües de treball a les aules universitàries, a la recerca, a la transferència, en definitiva, al dia a dia de les tasques universitàries. Per poder establir pautes i fites concretes, la majoria de les universitats han preparat plans de política lingüística que han permès assenyalar prioritats i objectius immediats i a mitjà termini que tinguessin en compte les exigències derivades de l'EEES que, entre altres coses, promou la mobilitat de l'estudiantat i, en conseqüència, la formació de professionals amb una perspectiva plurilingüe.

En aquest sentit, la URV va elaborar, durant l'any 2008, de forma participativa, amb representació del professorat, estudiantat i personal d'administració i serveis, un Pla de Política Lingüística (2009-11) que va aprovar el Consell de Govern de la universitat el dia 18 de desembre de 2008. Per poder establir adequadament les fites, vàrem partir d'una diagnosi que tenia, entre altres eines, l'enquesta realitzada als estudiants sobre les llengües de docència; l'enquesta seguia les pautes acordades per les universitats que formen part de la Xarxa Vives, que agrupa totes les universitats de parla catalana. El dibuix que ens donava l'enquesta mostrava uns resultats força satisfactoris.

Pel que fa al nivell de salut del català a la Universitat Rovira i Virgili, continuava sent bo i presentava una millora del seu ús respecte al 2002, data de l'enquesta anterior, ja que passava d'un 65% d'ús el 2002 al 70% el 2008, la qual cosa mostra que és la llengua dominant en els diferents usos de la llengua en l'activitat docent, per damunt de la mitjana de les universitats catalanes. Així doncs, es posava un cop més de manifest el compromís de la URV amb la llengua catalana, com a llengua pròpia que és de Catalunya, tal com queda palès a l'Estatut de la nostra universitat.

Així, sobre aquesta base, vàrem establir al pla quatre objectius fonamentals: 1) Avançar cap a l'ús normal i preferent del català com a llengua pròpia de la URV; 2) Augmentar el plurilingüisme dels universitaris i fomentar el multilingüisme; 3) Millorar la qualitat de les produccions lingüístiques de la Universitat; i 4) Implicar la comunitat universitària en la política lingüística de la institució.

La consecució d'aquests objectius és la feina que tenim per davant; sabem que és un procés complex i que conjuga elements que, en ocasions, no són senzills d'assolir de forma immediata, però partim del convenciment que cal valorar i potenciar el capital lingüístic de la nostra comunitat universitària, que està formada majoritàriament per persones nascudes a la nostra demarcació, però que, cada vegada més, incorpora persones d'arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.