la crònica
Caminar per les ribes
La Girona encara petita i delicada té un valor poc atractiu per als gironins. Amb la gran massa arbòria, la Devesa, i amb la de la corona verda formada per boscos com els de Palau o els de ribera que acompanyen els nostres rius urbans, més íntims, el Ter, l’Onyar i el Galligants, disposem d’una important font d’energia i dels efectes beneficiosos per a la salut física i mental. Aquests tres rius, amb la singularitat de la seva vegetació, ofereixen oportunitats per descobrir una natura en estat quasi pur gràcies a les intervencions equilibrades que s’hi han fet per part de l’administració local i que, gràcies a aquestes, ens permeten gaudir-la plenament. El Ter ens permet un primer itinerari que va des del pavelló de Fontajau fins al barri de Pedret resseguint la riba esquerra. Uns quants panells ens informen de la flora i la fauna de la zona i, amb una mica de sort, podreu fer algunes fotos molt interessants. El segon itinerari parteix de la font del Rei, seguint un camí que des de la llera del riu Onyar porta fins a la Creueta després de deixar a la dreta el Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El tercer itinerari és el que porta des del pati dels Jurats, per la riba esquerra del Galligants, fins a les fonts del Bisbe i d’en Pericot. Aquí podrem optar per seguir el camí per arribar fins a la font d’en Fita i a la font dels Lleons o fer el camí de tornada. Tres itineraris que són bonics, saludables i distrets. Una hora de camí que us oxigenarà i us alliberarà la ment.
Estudis recents demostren els beneficis que aporta el bosc a la salut. Les plantes, els arbres i la vegetació en general desprenen partícules químiques que queden en suspensió en l’aire que respirem quan passegem. Aquestes partícules químiques provoquen efectes emocionals, psíquics i fisiològics. Els científics parlen de la química del bosc en el benestar de les persones. La recerca efectuada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) aporta dades concloents sobre aquests beneficis. En la mateixa línia el Centre de Recerca Ecològic i Aplicacions Forestals (CREAF) coincideix amb els resultats de l’ICTA. Aquesta química del bosc i els seus efectes per a la salut psicològica van ser estudiats pel psiquiatre Dr. Secundino López. Tots els estudis, per tant, apunten a l’enfortiment del sistema immunitari indispensable en la prevenció de malalties i els consegüents efectes en la vida de les persones. També contribueix al manteniment de les constants cardíaques, i a l’equilibri de la pressió arterial i dels nivells de cortisol. Els estudis, en aquests sentits, són concloents.
Passejar, córrer o caminar té per si mateix uns efectes fisiològics i mentals constatats. Incrementa els nivells de dopamina, l’hormona del benestar, i ens connecta més i millor amb les activitats laborals. L’equilibri en els estats d’ànims millora la relació social i les nostres emocions. Tots hem notat en algun moment el benestar general que experimentem després d’un exercici aeròbic. I si aquest exercici el fem en un entorn natural, envoltats de vegetació i d’arbres, el benefici obtingut es multiplica pels efectes de la química forestal. La ciutat ens ofereix aquests espais inigualables, a l’abast de tothom, a quatre passes, on podrem gaudir d’aire més pur, gaudirem de la tranquil·litat i farem exercici tot gaudint de les imatges que els espais naturals ens proporcionen. Els gironins hauríem de deixar de donar l’esquena als nostres boscos i fer que aquests formessin part d’una part de la nostra vida i del nostre temps. La tardor és un moment de canvi de tonalitats, modificació del paisatge i de recuperar les constants biològiques que possiblement hem perdut al llarg de l’estiu. Tres recorreguts, tres idees i tres entorns diferents per a tothom: ribes del Ter, ribes de l’Onyar i riba del Galligants. Els tres rius i els seus espais naturals formen part de la nostra història i de la nostra salut.