pont aeri

Informació

El govern haurà d'obrir el paraigua, esperar que escampi i explicar per què no es va donar més informació

Per sort, la majoria de la gent té paciència i és bona. D'aquí a pocs dies oblidarem el que va passar el dia de la nevada. Prevaldran les anècdotes i les fotografies bucòliques. Políticament ens quedarà que el conseller Joan Saura o el secretari de Seguretat Joan Boada havien d'haver donat explicacions constantment i durant tot el dia. Haurien d'haver fet d'altaveus, com a les èpoques de la Guerra Civil espanyola quan els ciutadans entraven als refugis i escoltaven una veu que els deia: «Catalans, no patiu, que la Generalitat està amb vosaltres.»

És d'imaginar que aquella Generalitat podia fer ben poca cosa o res per aturar les bombes enemigues que anaven caient del cel, però la història explica que aquelles veus, malgrat la impotència que tenia el govern català de l'època, servien perquè els ciutadans espantats per les bombes del trenta-sis estiguessin més tranquils. Aquelles veus donaven una certa serenor a l'ambient. La que s'espera que hi hagi per part del govern davant d'unes adversitats climàtiques com la nevada de dilluns passat, on ben poca cosa o res hi podien fer els responsables d'Interior més enllà d'informar i d'aplicar el sentit comú: nens i avis, a casa, i protegir els necessitats... Res més. Perquè va nevar a dojo en un país on tenim com a marca d'identitat el sol i el bon temps.

Com sempre, quan es produeixen aquests inclemències la manca d'informació és criticable. Estar dins d'un vagó de tren i que ningú no digui res; estar aturat sense poder anar endavant ni endarrere a l'autopista i escoltar que no passa res; tot això i alguna cosa més fa pronunciar el crit clàssic i popular dels italians: «Piove? Porco governo.» És a dir, si quelcom va malament, la culpa només pot ser del govern.

Ara, el govern haurà d'obrir el paraigua, esperar que escampi i anar al Parlament a explicar què va passar. Explicar per què no és va donar, abans i després de la nevada, més informació.

Anar més enllà significarà que l'oposició parlamentària demanarà obrir una comissió d'investigació sobre els fets, i serà un error. El Parlament de Catalunya està saturat amb la investigació dels focs d'Horta de Sant Joan i el futur dels toros a Catalunya. Ara, al Parlament li seria difícil haver d'investigar per què va nevar dilluns passat i per què els homes del temps no ho van preveure amb més exactitud. Li seria difícil i caldria esperar que comparegués un Pare Noel que expliqués com es circula per la neu...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.