opinió
Un referent en política de pimes
Europa ha premiat Catalunya pel projecte de present i de futur basat en la creativitat, la innovació i la internacionalització
Brussel·les ha dit a Catalunya que les polítiques empresarials són correctes, malgrat la crisi
He tingut l'honor i l'orgull de recollir a Brussel·les, com a representant del govern català, el premi European Entrepreneurial Region Award (EER), impulsat pel Comitè de les Regions. Amb aquest guardó, el primer que s'atorga, l'ens europeu reconeix Catalunya com a regió amb un millor projecte estratègic per desenvolupar polítiques de suport a les micro, petites i mitjanes empreses (pimes).
El jurat, internacional, va avaluar la credibilitat del projecte, la visió de futur i el compromís polític de 35 candidatures, com les de Baden Württemberg, Llombardia, Flandes, Madrid o Emilia Romagna. Catalunya, doncs, ha passat al davant de regions europees amb una important tradició industrial i econòmica. És més, és l'única regió premiada de les 20 primeres regions europees amb un nombre més elevat d'empreses, convertint-se així en un referent en aquest àmbit. Concretament, la UE ha distingit la visió estratègica de futur del Pla d'Implementació de l'Small Business Act 2010-2013 i avala la trajectòria realitzada en el desenvolupament i aplicació d'aquesta iniciativa europea en què Catalunya és pionera, tal i com ja va reconèixer la mateixa comissió l'any passat. Amb l'Small Business Act es preveu donar una resposta política alineada amb Europa i adequada a la realitat empresarial de Catalunya, coherent alhora amb els objectius generals del país.
Hem guanyat aquest premi perquè fem polítiques integrals per a les pimes, que comencen a l'escola, continuen amb el suport a nous emprenedors i segueixen amb polítiques facilitadores per a les empreses existents, simplificant tràmits administratius i amb mesures d'innovació. Europa ha premiat Catalunya pel projecte de present i de futur basat en la creativitat, la innovació i la internacionalització, i ha reconegut la nostra capacitat de diàleg i consens amb els agents econòmics per tirar endavant aquestes polítiques.
Aquest premi és un al·licient per continuar treballant els propers tres anys i un missatge d'optimisme. Mentre la imatge econòmica d'Espanya està en hores baixes, Catalunya és reconeguda pels estaments europeus. Brussel·les ha dit a Catalunya que les polítiques empresarials són correctes, malgrat la crisi, i que faran superar-la abans i millor.
El guardó ens permetrà millorar la projecció internacional, ens obrirà portes a projectes competitius, ens farà més atractius per captar inversions, fomentarà l'esperit emprenedor i contribuirà a crear noves empreses i una major i millor ocupació. En aquest context, Catalunya sortirà reforçada de la crisi i serà capaç de continuar millorant la prosperitat i el benestar de la societat, en un context globalitzat si aconsegueix l'objectiu fonamental de fer que les pimes –element nuclear del nostre teixit productiu– liderin el procés de recuperació i assumeixin el rol que els pertoca d'acord amb el seu pes en l'economia.
Des del govern català, i concretament des del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, treballem per garantir que Catalunya sigui capaç de transformar la seva economia industrial i de serveis tradicional en una altra basada en el coneixement i en la producció de béns i serveis de valor afegit i, alhora, utilitzar la recerca i la innovació per donar resposta als reptes socials i ambientals.
Així, és clara i ferma l'aposta del govern per un país que mantingui la seva condició de motor empresarial d'Europa i per esdevenir una economia més forta, més competitiva, més internacionalitzada, més innovadora, amb una ocupació de qualitat, més eficient i respectuosa amb el medi ambient i més cohesionada socialment.