opinió

IVA, sí o no, socialdemocràcia o liberalisme

El PP diu que té la solució: «no» als impostos, menys despesa social i congelació salarial dels funcionaris. Queda per demostrar que abaixar els impostos farà augmentar el consum en lloc de pagar els deutes acumulats

El liberalisme i la socialdemocràcia són doctrines oposades. Per això és absurd que el PP vulgui imposar la seva, sense haver guanyat les eleccions: abaixar o eliminar impostos esdevé per al PP una condició obligatòria per fer pactes.

El liberalisme neix fonamentalment en l'època de John Locke, el 1690: «...l'home porta en si mateix la justificació de la propietat, perquè ell és el seu propietari, el propietari de la seva persona, del que fa i de la feina que desenvolupa.» El fet que jo sigui propietari de la meva persona em converteix en la base del pensament liberal. I es deduirà el paper subordinat de l'Estat, que esdevindrà un simple garant... del laissez faire, laissez passer (deixeu fer, deixeu passar).

I Adam Smith parlarà del «geni del mercat», de la mà invisible que condueix tots els homes i que fa distribuir totes les coses necessàries per a la vida. Com si el mercat es regulés tot sol.

I és Obama, president dels EUA, el que acaba d'apujar els impostos sobre les grans fortunes que superin els 200.000 euros. O és Anglaterra, la que es veu obligada a apujar dos punts l'IVA, amb la finalitat de fer remuntar l'economia del país; o seran països nòrdics com Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia, els que tindran molta més qualitat de vida amb una càrrega fiscal del 52% i el 30% de despesa social, amb més igualtat i més justícia social. Si fos tan dolenta la pujada d'impostos, com s'explicaria, això?

I serà a partir de les reflexions del liberal Adam Smith parlant del valor d'ús d'un producte i del valor de canvi per calcular el salari, que Karl Marx escriurà el seu llibre El capital, i es crearà el moviment socialista, que elaborarà les bases de l'anticapitalisme: l'Estat ha de convertir-se en propietari dels mitjans de producció, i sortiran els sindicats i els treballadors i exigiran més salaris, més drets, el sufragi universal en lloc del vot censatari o dels propietaris, la nacionalització de la banca...

I de l'escissió del moviment comunista sortirà el socialisme no marxista: la socialdemocràcia. Aquest és el sistema que va fer triomfar la teoria de la societat del benestar (1952-2000), que és com un punt de trobada entre assegurar l'eficàcia econòmica i la igualtat social (cal remarcar la importància de Keynes). El liberalisme pensava, en canvi, que aquest sistema era antieconòmic, improductiu, ineficaç, confiscador i la negació de la llibertat...Tot i que el liberalisme ens ha portat la crisi del 29, la del 70 i l'actual.

Per què no augmentar l'impost sobre les grans fortunes? Per què Aznar va apujar els impostos quinze vegades? Per què suprimir l'impost de successions, si França, per exemple, no ho fa? Per què no es reforma el sistema fiscal espanyol, amb un frau fiscal impressionant de 25.000 milions? Com és que la Comissió Europea està absolutament d'acord amb les propostes del govern?

El PP diu que té la solució: «no» als impostos, menys despesa social i congelació salarial dels funcionaris. Queda per demostrar que abaixar els impostos farà augmentar el consum en lloc de pagar els deutes acumulats...

Vicenç Navarro defensa que cal augmentar el dèficit de l'Estat per incrementar les inversions i els estímuls, i que per contra disminuir la pressió fiscal o eliminar-la suposa tot el contrari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.