Opinió

Full de ruta

Hipocresia mundial

Catalunya és un afer intern i Veneçuela, no. No deu ser pas perquè aquí no hi ha majoria social al Parlament i al carrer

El cas de Veneçuela ha tret a la llum les vergonyes dels mandataris de mig món, sobretot si ho comparem amb el cas català. Sobre Veneçuela, per exemple, els països favorables a l’autoproclamat president Juan Guaidó no s’han cansat de repetir que l’oposició té un ampli suport popular, una majoria parlamentària i que les mobilitzacions al carrer han estat massives i constants els últims anys. No els sona de res, tot això? Oi que sí? O no passa a Catalunya que el moviment independentista té un ampli suport popular, la majoria absoluta al Parlament i les mobilitzacions al carrer han estat massives i constants els últims anys? Certament, i pacífiques, a diferència de les de caire violent que sovint ha protagonitzat l’oposició veneçolana, amb elements incontrolats en les manifestacions.

L’altra qüestió que ha deixat en clara evidència la hipocresia de molts estats és el fet de considerar el conflicte veneçolà com un afer en el qual la política internacional pot intervenir. I ho han fet amb amenaces i posant terminis i decretant ultimàtums. Desconeixent, a més, les lleis veneçolanes, que no permeten que el president convoqui eleccions avançades.

Com va denunciar aquest diumenge el cònsol de Veneçuela a Barcelona, Ricardo Capellá, seria com si els EUA demanessin a Pedro Sánchez que convoqués un referèndum a Catalunya al·legant que hi ha majoria social al carrer i al Parlament. Oi que no faran? Catalunya és un afer intern, però Veneçuela, no. Ah, però és que Veneçuela és una dictadura! Una dictadura en què en els últims dos anys s’ha votat almenys tres vegades i hi ha guanyat el chavisme.

Hi ha dues maneres de mesurar les coses. Ara interessa dominar Veneçuela, país ric en petroli. Però quan Espanya era una dictadura ningú movia ni un dit. Com passa amb altres estats, amb règims molt pitjors. I no cal parlar d’Aràbia Saudita. Només cal aturar-se, per exemple, a Egipte, on ahir el president francès, Emmanuel Macron, no va tenir problemes a comparèixer amb Al-Sisi, protagonista d’un cop d’estat no fa pas tant temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.