De set en set
Peix al cove
Des del Pacte del Majestic, la primavera del 1996, mai Catalunya havia tingut tanta capacitat per incidir en la política espanyola. Aleshores, Jordi Pujol imposà les condicions i trià el cove per recollir el peix, tot i que potser es va conformar massa aviat i podia haver exigit molt més. Al maig d’aquell any, després de dos mesos de negociació, Aznar aconseguia la investidura per majoria absoluta i Convergència es disposava a pagar el preu davant un nacionalisme radical poc sensible al pacte.
Vint-i-tres anys després vivim un nou capítol d’aquella situació, amb tres diferències notables La primera motivada pel fet que el pacte no és amb els populars, sinó amb els socialistes; la segona és que avui qui seurà a la banda catalana no és el nacionalisme, sinó l’independentisme, i la tercera, la més diferencial, és que l’entorn és molt diferent quan s’ha de pactar amb gent a la presó i a l’exili.
El clan de Sánchez sap que la pròpia supervivència és en mans dels independentistes catalans, que a la vegada tenen el convenciment que ara poden triar la mida del cove. És normal que els actuals dirigents del PSOE –no pas els barons– tinguin pressa i que Esquerra vulgui marcar el ritme compassat, a més d’intentar portar Junts al vaixell del pactisme. El sanchisme s’hi juga el seu present però Esquerra arrisca el seu futur.
Amb tot, tornem a estar en l’escenari del peix al cove i del possibilisme com a mal menor. La ultradreta més ferotge és a la cantonada i l’independentisme necessita un xic d’aire, però es pot cedir en un context amb presos i exiliats? La pregunta és pertinent quan no es parteix de zero, sinó d’una intensa història de despropòsits. Temps de grans consensos, potser sí, però no a qualsevol preu.