Opinió

opinió. Vocal del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

Reptes ambientals del Camp i l'Ebre

Enguany, el Dia Mundial del Medi Ambient celebrat ahir ve marcat entre d'altres coses per l'Any Internacional per a la Biodiversitat, un any que està servint per a posar de manifest principalment dos titulars; per una banda seguim constatant l'elevada riquesa biològica del planeta Terra amb nous coneixements que es van adquirint dia a dia, però, per altra banda, observem com les amenaces i els riscos a què està sotmesa aquesta biodiversitat és cada dia major. Ara doncs, és moment per llançar un nou missatge d'esperança i d'energia per continuar defensant el medi ambient amb més contundència que mai.

Des la Vocalia Territorial del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, volem posar de manifest que la nostra demarcació passa uns moments ambientalment complicats. És per tothom coneguts els conflictes ambientals oberts a causa del cementiri nuclear, el nou Pla Hidrològic de l'Ebre, el desplegament de l'energia eòlica, els nous creixements urbanístics provocats a les Àrees Residencials Estratègiques, el creixement desmesurat de noves infraestructures, els episodis de males olors de la indústria petroquímica tarragonina, la reclamació d'un cabal ecològic per al tram final del riu Gaià, els nous desplegaments logístics i industrials del Camp de Tarragona, els residus tòxics de l'electroquímica de Flix, entre molts altres conflictes ambientals latents al territori.

Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre hem de continuar garantint la protecció i millora constant dels nostres espais naturals: el delta de l'Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Montsant, etc. i l'anhelat Parc Natural de les Muntanyes de Prades, el qual sembla ser que no surti del bloqueig.

Des del Col·legi d'Ambientòlegs apostem perquè entre tots fem un esforç per a superar aquests problemes, un solució que només la podrem trobar si es garanteixen tres factors: la transparència, el consens social i l'equilibri territorial sostenible. Això requereix voluntat de tothom, de l'administració, els grups en defensa del territori, els col·lectius ecologistes, el món empresarial i la societat en general. Però el que és clar és que, sense un lideratge polític que no aposti per criteris ambientals i d'equilibri territorial, tot això no serà pas possible.

Els ambientòlegs, els professionals del medi ambient, seguirem treballant per a garantir la qualitat ambiental de la nostra demarcació, garantint sempre la independència, el rigor i l'esperit crític. Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, encoratgem tothom a seguir defensant el territori per un model sostenible que ens permeti gaudir de l'entorn i alhora fer de la nostra terra un espai per viure en tots els sentits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.