De reüll
Una bandera negra a l’ànima
La fragata Louise Michel, finançada per l’artista urbà de cara desconeguda Banksy, va sortir fa uns dies del port de Borriana, a la Plana Baixa, amb l’objectiu de fer accions de recerca i rescat de migrants al Mediterrani. Aquesta setmana ja ha complert la seva primera missió, cosa que ha dibuixat somriures de satisfacció en els esperançats moviments humanitaris.
Fins ara, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), més de 500 migrants han mort l’últim any intentant arribar a Europa travessant el Mediterrani. I més de 7.000 migrants que intentaven fer el trajecte han estat interceptats per la guàrdia costanera líbia i retornats a aquest país, on s’han documentat greus episodis de violència i tortures contra ells.
Però Banksy, conegut pel seu art de guerrilla, amb un feixuc contingut polític, va més enllà de les accions estrictament humanitàries. El nom de Louise Michel a la popa del vaixell no és una casualitat. Aquesta popular activista, revolucionària i anarquista francesa del segle XIX va ser la primera a portar la bandera negra de la llibertat com a símbol d’un nou pensament polític. I aquesta és la bandera que oneja en l’esperit d’aquest vaixell rosa amb una nena dibuixada que aguanta un salvavides en forma de cor.