opinió
‘Blockchain’ per reinventar Catalunya
Quan Satoshi Nakamoto, de qui encara es desconeix la identitat, va desenvolupar la xarxa blockchain, ho va fer pensant en el bitcoin, i com a resultat va obtenir una base de dades distribuïda i immutable. La criptomoneda és només una de les funcions de la blockchain, però ajuda a entendre millor el traspàs d’un internet on transmetem informació a un nou sistema, on transmetrem valor.
Un bitcoin té la particularitat que es pot transferir d’un moneder a un altre com si fos un e-mail. Si en comptes d’un bitcoin utilitzem aquesta representació digital per a una milionèsima part de la propietat, per exemple, d’un edifici del passeig de Gràcia, estarem creant un “actiu digital” o token.
Qualsevol element que tingui un valor es pot representar digitalment i el podem bescanviar per qualsevol altre. Tornant a l’exemple de l’edifici del passeig de Gràcia, per fer-ne la transacció necessitaríem bancs, registres i notaris. Però mitjançant la blockchain només caldria estar d’acord amb el preu. Res més.
Per a la Cambra de Barcelona és fonamental ser partícip d’aquesta revolució i servir com a punt de referència per a les empreses. És per això que recentment hem creat el Centre de Blockchain de Catalunya, una entitat que treballarà per a l’adopció de la blockchain al conjunt del territori i perquè Catalunya esdevingui líder internacional d’aquesta tecnologia.
L’ús de sistemes digitals vinculats a actius és una solució factible per simplificar processos amb avantatges en matèria de seguretat, immutabilitat, velocitat i facilitat de transferència mitjançant blockchain. De fet, els pròxims mesos veurem com els grans bancs centrals practicaran cada cop més la “tokenització”.
Un altre ús fascinant d’aquesta tecnologia és el tractament de les dades personals. Avui dia ens hem acostumat a “regalar-les” a les xarxes socials, amb el risc per a la seguretat que això suposa. Per això les empreses i les institucions estan explorant solucions d’identificació basades en la tecnologia blockchain.
Es tracta de crear un sistema d’identificació únic i un banc de dades segur, que permeti una verificació eficaç i ràpida, així com un emmagatzematge i intercanvi d’informació segur i fiable. Així, en una oficina governamental, una persona podria utilitzar una “identitat digital” per accedir a serveis com ara la Seguretat Social amb una clau privada, sense revelar les seves dades.
Tot i que el seu desplegament encara té molt camp per córrer, el sistema financer ja ha començat a adoptar la tecnologia. I ho està fent de manera disruptiva perquè proporciona als usuaris el control sobre els seus diners sense la implicació d’intermediaris com governs i bancs.
Cal donar suport a l’adopció de la blockchain, entre altres motius, perquè sense ella altres tecnologies com la 5G i la fibra òptica quedarien coixes. El Centre de Blockchain de Catalunya estarà a disposició del teixit econòmic per accelerar aquesta adopció, convençuts que la blockchain farà de Catalunya una terra més lliure i pròspera.