Opinió

opinió

Damià Calvet, Conseller de Territori i Sostenibilitat

Una estructura d’estat per interpretar el planeta

A Catalunya tenim la sort de tenir empreses i entitats públiques que són veritables baluards en el seu àmbit de coneixement o gestió. Una de les quals és, sens dubte, el Servei Meteorològic de Catalunya, que avui, 31 de març, fa 100 anys. Les efemèrides sempre ens serveixen per revisar les fites assolides, i al mateix temps ens ajuden a mirar endavant i a projectar quin futur volem, cap a on ens dirigim.

El Servei Meteorològic de Catalunya és una veritable estructura d’estat que ens omple d’orgull i ens esperona a fer-lo créixer encara més. Forma part d’aquest conjunt d’eines de país que, per la seva trajectòria i solvència, ens generen confiança i satisfacció. Sabem que podem comptar amb aquest servei i amb la seva professionalitat per construir el país de primera al qual aspirem.

Un dels aspectes que em generen més il·lusió és que precisament el conseller legítim de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va ser ponent de la llei de meteorologia al Parlament de Catalunya quan era diputat a la cambra, el 2001. Dues dècades després, aquell marc legislatiu, que va restablir també el Servei Meteorològic com a entitat pública, ha permès que l’entitat continuï evolucionant i donant el millor de si mateixa, adaptant-se sempre al que la societat li reclamava.

Ara fa 100 anys de les seves primeres prediccions, fa un segle que mirem el cel i l’interpretem. I tenim la sort de continuar disposant d’un gran equip de professionals que el converteixen en un referent internacional i que ens situen al món. El Servei Meteorològic de Catalunya, amb 189 estacions automàtiques, quatre radars, quatre detectors de llamps i 225 vigilants i observadors, és un patrimoni a preservar i ampliar.

El compromís català amb tot el que passa al nostre planeta és més viu que mai. Els indicadors sobre pèrdua de biodiversitat o emissions a l’atmosfera ens alerten i ens obliguen a actuar. Al llarg de la darrera legislatura, el govern de Catalunya n’ha estat ben conscient i ha decretat l’emergència climàtica. Ens cal un compromís individual i col·lectiu per frenar els efectes del canvi climàtic. El Servei Meteorològic ha llegit la situació i ens ha proveït d’eines que ens serveixen per diagnosticar, avaluar i preveure què ha de passar.

Aquesta ha estat la seva evolució, la seva adaptació als nous temps. Durant el darrer segle, el Servei Meteorològic de Catalunya s’ha ocupat de les projeccions meteorològiques i climàtiques, i aspirem que continuï desenvolupant aquesta tasca. Tenim una de les xarxes d’observació i teledetecció més denses del món, i l’assessorament i la coordinació amb Protecció Civil per reduir l’impacte de les situacions meteorològiques perilloses, que sabem que cada cop sovintejaran més, creixen cada dia.

Aspirem a ser l’únic organisme competent en meteorologia i climatologia a Catalunya i, per tant, a assolir totes les competències pròpies d’un servei meteorològic nacional. Continuarem treballant per aconseguir-ho, amb el mateix vigor d’un dels seus precursors durant la Mancomunitat, el seu director, Eduard Fontserè, també amb la complicitat d’uns servidors públics compromesos.

Avui dia, l’Estat espanyol continua sense permetre la participació directa del Servei Meteorològic de Catalunya en els organismes internacionals. Ni tan sols considera la possibilitat que les dades del Centre Europeu de Predicció, pagades també amb els impostos dels catalans i catalanes, estiguin al nostre abast per fer en òptimes condicions les tasques encomanades per llei, especialment les associades a l’activació dels plans d’emergència de Protecció Civil. La competència en meteorologia aeronàutica tampoc no ha estat reconeguda, tot i treballar-hi des del 2013, quan es va presentar per primer cop la candidatura per assolir-la. El 2016 es va fer un segon intent, que no va arribar ni tan sols a tenir resposta.

Perquè era i és important mirar, estudiar i entendre el cel i l’atmosfera des de Catalunya i per a Catalunya. Poder predir el nostre temps, amb eines cada cop més precises. Enhorabona per aquests primers 100 anys acompanyant-nos en el nostre dia a dia, ajudant-nos a viure millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.