15 són 15
Què ens mata?
Aquesta pregunta tan directa i punyent no és nostra, sinó el títol d’un cicle d’exposicions d’art contemporani que, des d’octubre del 2020 i durant el 2021, es van encadenant a l’Espai ArtAmill de Vinyols i els Arcs (Baix Camp), seu de la fundació Associació d’Iniciatives Culturals Carles Amill (http://artamill.com/ca/inici/) que els recomanem de conèixer i a què és d’agrair la iniciativa. Que s’hagi fet realitat en temps de pandèmia (només s’ha ajornat una exposició) és tota una heroïcitat, balsàmica i provocadora alhora, perquè sabent que, a banda del virus, hi ha moltes altres coses que ens poden estar matant, ara, tots, creadors i visitants, som més conscients de les fragilitats, les necessitats, de les complicitats, les confiances... que viure implica. I aquest cicle n’és exponent.
La pregunta ha estat proposada a autors del territori que conreen pintura, fotografia, dibuix, escultura, instal·lacions... I només la multiplicitat de respostes donades fins ara (la soledat, l’insomni, la llibertat robada, la falta de tendresa, la contaminació, el feixisme...) ja és indicativa de l’encert. Entenem que es donen circumstàncies singulars que fan que la mirada artística, que sempre és desvetlladora i s’avança als temps, apropi amb més facilitat les respostes dels autors als visitants, perquè els inclou com mai ja que la pandèmia universalitza la consciència del que els humans compartim.
Per tant, els proposem de seguir el cicle. Aquest abril, amb material reciclat i acrílics de Teresa Felip que tracten sobre l’oblit; al maig, amb escultures i dibuixos de Pau Alsina Coll, del taller resusenc L’Illa del Safrà d’Agustina Sobrino Pardo que tenen com a tema l’anonimat pervers, al juny...
Si, finalment, el confinament no ho permetés –toquem ferro–, no deixin de cercar resposta personal a la pregunta. Ja veuran que, fent-ho, viuran intensament. I és que d’això es tracta mentre puguem.