Maquetisme naval
En Joan Geremias Ribas és un blanenc de la família de pescadors coneguda per can Mares
La gent de la franja costanera porta encara a la sang el pòsit de segles de dedicació al mar, amb la pesca o la navegació d’altura. Ara la vida ha fet un tomb i tot gira entorn del turisme, però, malgrat això, en els moments d’oci, el record dels temps passats aflora i són molts els aficionats que es dediquen a reproduir, en miniatura, barques i vaixells de la més variada tipologia. Aquest mes d’agost hi ha instal·lada a la sala García-Tornel de Blanes una esplèndida exposició de maquetisme amb peces elaborades amb tot detall per Joan Geremias Ribas.
En Joan és un blanenc, de la família de pescadors coneguda per can Mares, que va trencar la tradició i, durant la seva etapa professional, es va dedicar a fer de mecànic. Es va casar a Lloret amb Cristina Llinàs i va tenir-hi una botiga d’electrodomèstics. Un cop jubilat ha recuperat el record de la història naviliera. No sols construeix amb delicadesa totes les peces de fusta, l’arboradura i el velam, tot a escala, sinó que la seva anterior professió li permet reproduir, amb precisió i de manera que funcionin, els diversos mecanismes que hom troba en un vaixell. Geremias, a més, ho mostra de manera didàctica.
El buc d’un vaixell expressament seccionat permet veure l’interior de la nau amb tots els departaments i objectes. Pel que fa a les embarcacions de pesca, el maquetista ha reproduït una teranyina en plena feina, amb el bussi que atrau el peix amb el llum, envoltat per la xarxa, que es va tancant i està a punt de ser pujada “a bordo” amb el resultat de la calada. Les dues barques –bussi i teranyina– estan encaixades dins d’una planxa de metacrilat que simula el mar.
També reprodueix una barca d’arrossegament amb el cop a punt d’engolir els peixos que s’hi fiquin. I altres escenes de pesca. Algun dels quillats reproduïts, si se’l col·loca en un estany, pot navegar, dirigit a distància. L’exposició es complementa amb una bona colla de quadres de la filla del maquetista, la Cristina Geremias Llinàs. La Cristina, professora de dibuix d’institut, és una excel·lent pintora figurativa, tant de retrats com de paisatge, però aquesta vegada ha dedicat la producció a quadres de petit format de caire abstracte que també tenen el seu atractiu.