Editorial

EDITORIAL

Zapatero anuncia més austeritat i sacrificis

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va triar ahir un mal dia per fer balanç del curs polític: l'endemà que el Congrés va aprovar la reforma laboral, la publicació de l'última Enquesta de Població Activa revelava que la taxa de desocupació s'ha enfilat l'últim trimestre fins al 20,9 per cent. Gran part de la intervenció de Rodríguez Zapatero es va centrar obligatòriament en els temes econòmics, que són els que han marcat més la seva gestió i li han imposat un canvi de timó ideològic que sens dubte passarà factura electoral als socialistes. Segurament conscient de tot això, el president es va esforçar durant la compareixença d'ahir a projectar una imatge de determinació en les mesures que cal aplicar i de confiança en el futur del país. Ho va aconseguir només a mitges.

Austeritat, reformes i cohesió social; aquests són els tres eixos sobre els quals vol girar l'acció de govern durant els pròxims mesos. Caldrà fer més esforços de contenció de la despesa, segons va advertir Rodríguez Zapatero, i buscar companys de viatge disposats a donar suport al govern, que seran degudament recompensats. El dirigent socialista, però, va evitar referir-se explícitament a CiU i el PNB, que ahir van permetre amb la seva abstenció l'aprovació de la reforma laboral, i quan un periodista li va preguntar si considerava que aquests dos partits demostraven més responsabilitat d'estat que no pas el PP, va fugir d'estudi. En l'horitzó immediat hi ha la necessitat d'establir aliances per tirar endavant el pressupost, i ara per ara l'únic dubte és el preu que el PSOE estarà disposat a pagar per aconseguir-les. L'aprovació de la reforma laboral indica, en aquest sentit, cap on poden anar els trets.

No hi ha cap dubte, en canvi, que el capítol econòmic continuarà marcant l'agenda. Segons Rodríguez Zapatero, amb bones perspectives, perquè d'acord amb les dades de l'últim trimestre és la primera vegada en dos anys que l'economia espanyola crea ocupació i perquè el dèficit públic s'ha reduït un vint-i-cinc per cent respecte al 2009. Segons la realitat, però, amb la tardor que s'albira n'hi ha per posar-se a tremolar. Si durant l'època estiuenca, sempre favorable a la creació de llocs de treball, l'atur s'ha situat per sobre del vint per cent, fa por imaginar què passarà quan l'afluència de turistes deixi de ser el motor del sector de serveis. Això sí, Rodríguez Zapatero va voler deixar clar que per a ell la decisió del Parlament de Catalunya de prohibir les curses de toros és sobirana, que s'hi pot discrepar però no fer-ne política. Ja veurem quant dura la seva fermesa en aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.