A la tres
Terra de botellots
Aquest ha estat el cap de setmana de les festes de la Mercè de Barcelona, i per celebrar les 150 edicions –i a falta d’una programació com Déu mana per culpa de la pandèmia– s’han organitzat botellots massius que han acabat amb agressions i destrosses. La tendència quan es veuen les imatges de 40.000 persones juntes a Maria Cristina ha estat buscar culpables. I se n’han apuntat dos: el jovent i l’alcaldessa, Ada Colau. I en els dos cassos calen molts matisos.
No es pot dir que els joves són violents, perquè no ho són. Hi ha una facció que aprofita grans cites, com ara les de la Mercè, la lliga de campions i les mobilitzacions postsentència, per fer merder. Són grups organitzats que busquen fer mal, i les mateixes forces de seguretat ho admeten. El jovent segurament és dels col·lectius que més ha patit la pandèmia, perquè no és el mateix que t’agafi un confinament amb 20 anys que amb 40 o 70. Les necessitats socials i lúdiques d’una edat i de les altres són molt diferents. I comença a ser hora que els responsables sanitaris plantegin, amb totes les mesures que calguin, la reobertura de l’oci nocturn. Perquè Catalunya mai ha estat terra de botellots i el que estan aconseguint és que s’instaurin.
Políticament, s’ha aprofitat per demonitzar Colau de tot. És cert que el govern local està probablement més tocat que mai. Però arguments com ara que l’alcaldessa fa una crida a desobeir les lleis que es considerin injustes i que la culpa és del procés perquè ha acostumat una generació de joves a destrossar-ho tot són ridícules. És cert que cal reforç policial i que els agents tinguin recursos. Però el problema és que hi ha hagut ferits per arma blanca, denúncies per arma blanca i fets delictius generalitzats. Parlem només del consum d’alcohol al carrer? Si no s’afronta el problema des de visions múltiples i no només policials, no ens en sortirem. Criminalitzar els joves i Colau del desgavell de la Mercè és la sortida fàcil, però no soluciona res.