Opinió

Anna Mercadé

Presidenta de l’Associació 50 a 50

Aprenguem la lliçó

Quan era mestra de l’escola activa, als anys setanta, ensenyàvem per centres d’interès i al final fèiem una sessió per veure si els infants havien entès tot el que havíem treballat. Aquesta sessió era fonamental per tal de verificar el procés d’aprenentatge, rectificar mètodes i poder avançar. Enguany, després de dos anys de pandèmia, el que demano per a aquest 2022 és que totes i tots fem aquesta sessió final i aprenguem la lliçó. La covid-19 ens ha ensenyat que els éssers humans som vulnerables i que tots estem interconnectats. Per sobreviure necessitem cuidar-nos els uns als altres. També ens ha ensenyat que al final el més important és la vida i, per tant, totes les tasques que giren al voltant de la cura. Aquestes tasques les fan majoritàriament dones. Les dones han estat la major part del servei que ens ha sostingut durant els pitjors moments de la pandèmia. Les infermeres i aportadores de serveis (cures a la gent gran, treballadores socials, treballadores en el ram de l’alimentació, de la neteja i desinfecció, entre altres). També les mestres dels nostres fills i filles. Les seves feines sempre han estat molt poc valorades i tenen retribucions molt baixes. Amb tot, les dones han estat cuidant-nos per tu, per mi, per tots i totes.

Les dones han sostingut la família a casa, també. Han estat les que més han renunciat a les seves feines i les que més han conciliat (si aquesta és la paraula per ensenyar geometria als fills, fer una videoconferència amb clients i el dinar a l’hora). Les dones han patit més les conseqüències de la crisi arran de la pandèmia (hi ha més atur entre les dones que entre els homes) i els casos de violència domèstica han augmentat escandalosament des del confinament.

La pandèmia ens ha ensenyat que fins ara la nostra estrella de Nadal, el nostre gran referent eren l’economia i els grans homes, malgrat que eren les dones i la cura el que sostenien la societat i el més fonamental, al final, per a la supervivència i el benestar. Aquest nou any que comencem espero que aquesta lliçó quedi ben apresa i que a partir d’ara prenguem les decisions tenint en consideració la vida, les dones i la cura dels uns als altres i amb el planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.