Opinió

La crònica

L’ordre dels factors a l’avinguda de Sant Jordi d’Olot

L’ordre dels factors sí que altera el producte, en el cas de l’avinguda de Sant Jordi d’Olot. Abans de la construcció d’aquesta infraestructura, que travessa la ciutat des de la Solfa a la Rodona, pel sud, ja hi havia el barri de Sant Cristòfor, un dels més històrics de la capital garrotxina. No és, doncs, el cas d’un barri o d’uns barris construïts a l’entorn d’aquesta infraestructura. I això és clau per a la plataforma No És un Vial, És un Carrer, per sostenir la seva queixa pels més de trenta anys que fa que els veïns suporten un trànsit que no els pertoca i que, des de l’obertura del túnel de Bracons, s’ha intensificat molt. Són els més de trenta anys que fa que hauria d’estar construïda la variant nord d’Olot.

I és clar, si primer hagués estat l’avinguda, un eix que es completa amb el carrer de Portbou, qui ho ignora podria caure en la trampa de considerar poc fonamentades les queixes veïnals que recull la plataforma. Tothom pot empatitzar amb els veïns quan diuen que no poden obrir les finestres a l’estiu per la pudor del munt de camions amb bestiar que hi circulen i que van a l’escorxador, que alerten del risc que comporta que el trànsit passi a tocar de les voreres i, en alguns trams, dels habitatges, i que temen els riscos per a la salut per la contaminació generada... Però, és clar, si hi hagués estat el vial abans, hi hauria la temptació d’etzibar-los un “Per què s’hi feien la casa?, per què hi anaven a viure?”.

Per això la plataforma acaba d’inaugurar al local del Centre Excursionista l’exposició El vial d’Olot, una fake news, amb 50 anys d’història, amb una sèrie d’imatges i històries recollides dels veïns d’abans que s’obrís al trànsit aquesta avinguda. N’hi ha dels veïns i també de La Comarca i de l’Arxiu d’Olot. S’hi recullen imatges de la festa major, d’infants jugant al carrer i, entre moltes altres, fotos de principi del segle XX, quan el carrer principal mantenia l’estètica d’una de les entrades a la ciutat de l’època medieval. Com conclou la plataforma: “L’exposició vol ajudar a dignificar un barri els ciutadans del qual un dia van sentir que es faria un nou bulevard i es van trobar davant d’un vial.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.