15 són 15
Margarida de Prades, passat amb futur
Aquest estiu que encara té corda però que no ho sembla perquè l’agost s’està acabant i el setembre sempre és una altra cosa, no ens ha portat només l’imperi de la calor fent-se amo dels nostres dies i de les nostres nits sinó que ha estat prolífic en moltes altres coses. D’entre elles, els parlaré d’unes jornades que per tercer any no consecutiu -coses de la pandèmia- s’han celebrat a Prades (Baix Camp) dedicades a la reina Margarida, muller de Martí l’Humà amb qui, en morir sense descendència masculina legítima, es va acabar la dinastia barcelonina i va portar, amb el Compromís de Casp, a l’entronització de la dinastia dels Trastàmara amb Ferran d’Antequera.
En aquestes jornades dedicades, doncs, a l’última reina del Casal de Barcelona, hi han intervingut noms de referència en la investigació i anàlisi de documentació medieval tant de casa nostra com d’universitats estrangeres que han tractat la figura històrica, la literària, la femenina, l’epistolar, etc. i com a resultat, se n’ha presentat el llibre Margarida de Prades. Regnat breu. Vida intensa, coordinat pels Drs. Eduard Juncosa Bonet i Antoni Jordà.
D’aquesta publicació, que aporta novetats i comportarà revisions sobre aspectes de la figura de Margarida de Prades, se n’ocuparan, segur, revistes científiques, cenacles universitaris, entitats que difonen cultura, etc. però els fruits no s’acaben aquí sinó que els actius que ha generat aquesta recerca beneficien altres àmbits de manera transversal i han començat a fecundar també l’indret que els ha propiciat: Prades. Hi està projectat un Centre d’Interpretació de la figura de la reina que ja s’ha materialitzat, en una primera fase, amb la rehabilitació de les restes de l’antic castell comtal. I és que la suma de recerca científica i de decisions polítiques pot ser fecunda fins i tot a través d’una figura que va veure marcat el seu viure per no haver-ho estat. Només cal veure-ho!