Editorial

Nova rebregada europea a la repressió

El Consell d’Europa, com abans ho havien fet la seva Assemblea Parlamentària, el Greco, la Comissió de Venècia i el Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU, ha tornat a posar el dit a la nafra que és l’actuació del govern espanyol i dels seus cossos policials per reprimir l’independentisme català: no és admissible una sanció penal pel fet de plantejar canvis en l’estructura d’un estat o promoure la independència d’un territori en absència de violència. El document de l’alt organisme europeu estableix aquest criteri amb caràcter general i sense referir-se al cas català, però li és d’aplicació perquè es tracta d’un exemple paradigmàtic de moviment independentista pacífic –i viu–, com també es podria aplicar als responsables dels casos de Crimea o les autoproclamades repúbliques del Donbass, aquests sí en entorns violents. Per tant, la ideologia –tampoc la independentista– no pot ser objectiu del Codi Penal perquè no és l’enemic de cap estat, és només llibertat d’expressió.

El document que signa la secretària del CdE, Marija Pejcinovic, és un element més en la motxilla de raons que l’independentisme va carregant en aquest recorregut llarg que hauria de culminar en el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) per poder reparar els abusos i la repressió de l’Estat espanyol. Cap estat europeu fa polítiques de foment de la secessió de territoris però, dit això, el contrast entre com tracten l’independentisme Europa i Espanya és demolidor. Ja són molts els exemples d’organismes europeus que formulen discrepàncies amb la judicialització del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Aquestes preses de posició no prefiguren una futura sentència del TEDH però és evident que seran tingudes en compte i que, sumades, hi tindran pes. L’altre element no menor que planteja el Consell d’Europa és l’exigència de respecte escrupolós per la llibertat d’expressió. El títol del document –‘Llibertat d’expressió política: un imperatiu per la democràcia’– és rotund i eloqüent, sobretot si s’aplica a un estat que, a banda de polítics i líders socials, empresona rapers per les seves lletres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.