Keep calm
Sobre la regeneració política
Tot i que la seva història ve de lluny, la CUP va irrompre en l’escenari polític català en les eleccions municipals de l’any 2007. L’obtenció de regidors en setze ajuntaments va fer que partits, analistes i població en general hi posessin interès. De les múltiples propostes que els antisistema portaven per diferenciar-se dels partits convencionals hi havia una estricta limitació de mandats que consistia a poder-se presentar només una vegada. Ràpidament es va ampliar a dues. I tot fa pensar que aquesta serà una condició cada cop més laxa. Perquè trobar gent bona una vegada és relativament senzill; dues, assolible. Però amb la població de Catalunya, renovar el 100% dels teus quadres institucionals cada quatre anys és impossible.
En la formació del primer govern d’Esquerra en solitari de la història també s’ha especulat sobre la capacitat dels republicans per omplir amb perfils competents totes les àrees de gestió que han quedat lliures després de l’adeu de Junts. Per dalt s’ha demostrat que no ha sigut un gran problema. A banda de perfils de partit amb experiència institucional, al capdavant de les conselleries s’hi han posat polítics de llarga trajectòria provinents d’altres famílies ideològiques. En canvi, falta veure com evoluciona la composició de les altres capes del sottogoverno, ja que no es tracta només de trobar gent que vulgui una feina ben pagada, sinó de talent amb capacitat per a desenvolupar eficientment una tasca.
Si realment costa trobar-la, no deu ser perquè hi ha massa càrrecs de confiança? No em sembla tan obvi. O és que hi ha massa conselleries, que és el que genera l’estructura? Potser. O és que anar a govern no és atractiu per a molts? Segurament. Això mal resolt va contra l’administració eficient dels nostres recursos així com en contra del progrés social del país. Arribats aquí no és l’hora de revisar els tòpics sobre la nostra política? De mirar com s’hi entra i com se’n surt dignament? De com es capta talent per a l’administració? De fer plans de carrera? De perfils de gestió transversals? Hi ha molt a fer.