opinió
El porta a porta
A Santa Coloma de Farners s’ha instaurat el porta a porta, el nou sistema de lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de casa. Passen en uns dies i hores determinats per a cada fracció: orgànica, envasos, paper i cartró, rebuig i vidre. S’afegeix, doncs, a la llista de pobles de les rodalies: Sant Hilari, Vilablareix i Riudellots, que ja ho tenen implementat. Un model que s’estableix amb l’objectiu de reciclar més. Es basa en la selecció que els ciutadans i els comerços realitzen dels productes recuperables i que, posteriorment, l’administració s’encarrega de gestionar. S’ha comprovat que aquesta pràctica de recollida d’escombraries permet augmentar el tant per cent de reciclatge i disminuir els residus que acaben a l’abocador, amb els beneficis mediambientals i econòmics que això suposa. Si reciclem la matèria orgànica, per exemple, evitem la generació de metà i contribuïm a la disminució de l’efecte hivernacle.
La setmana passada es van retirar tots els contenidors que hi havia pels carrers de la població colomenca i es va començar a desenvolupar aquesta nova fórmula de recollida selectiva casa per casa. Els canvis, al principi, provoquen desconcerts, i alguns comentaris van en la línia de dir que si encara hi haurà més brutícia al carrer, que si no sabrem posar les deixalles al cubell que pertoca, que si proliferaran els abocadors incontrolats, que si les voreres estaran ocupades per cubells. El cert és que cal reciclar i fer-ho bé. No només perquè la Unió Europea ens exigeix unes quotes de reciclatge que amb aquest sistema serà més fàcil de complir, sinó perquè els científics demostren que reciclar correctament comporta nombrosos beneficis ambientals, ajuda a reduir la contaminació i contribueix a la disminució dels impactes a la salut. És la millor manera d’allargar la nostra presència al planeta.
S’ha de tendir a l’economia circular, en què els materials es fan servir una vegada i una altra. Cal dur a terme la regla de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar, tres accions bàsiques per al futur del nostre món i per gaudir d’un medi ambient i un poble més nets, endreçats i sans. El desenvolupament sostenible només serà possible si estalviem, consumim responsablement, respectem la natura i contribuïm en la recollida selectiva.