Tribuna
Què faran amb la bandera?
Heu sentit parlar de l’efecte papallona? Hi ha un proverbi xinès que diu que l’aleteig de les ales d’una papallona es poden sentir a l’altra part de món. Aquest proverbi és l’origen d’una teoria física. El matemàtic i meteoròleg estatunidenc Edwad Lorenz vincula aquest concepte a la teoria del caos, de la qual és el pare, i diu, o més ben dit deia –és mort–, que, per exemple, és possible que l’aleteig d’una papallona a Sri Lanka acabi provocant un huracà als Estats Units. En aquest article farem el que va fer el matemàtic estatunidenc John Bush, de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i parlarem dels ingredients mínims per desencadenar l’aleteig i provocar el caos.
La cosa és tan senzilla com això. Blak Friday. Hora punta. Centre comercial de Palma. Una dona es mira una vitrina. Li agrada. Està indecisa. El venedor albira la presa i l’acorrala. Li mostra el gènere. Ella no es decideix. El venedor no té cap mirament a envair el seu espai vital. La dona s’angoixa. De sobte rep una trucada. Agafa el mòbil. És una amiga. Respira alleugerida. L’amiga li diu que una companya de la feina vol parlar amb algun mitjà de comunicació. Posa una condició: ha de ser de la caverna mediàtica: “Té una notícia bomba”, li explica. Ella, que feia de periodista i encara manté contactes, li proposa parlar amb una ràdio. “No”, la interessada ho rebutja. “No ha de sortir el seu nom.” “Ha de ser anònim”, afegeix. El venedor vigila la presa. Espera que pengi. Ella només vol partir. Cada vegada està més neguitosa. Té dos fronts oberts. N’ha de tancar un i fugir. “Idò, que telefoni a Vox”, li suggereix. Ningú li demana el telèfon. L’endemà els diaris d’extrema dreta obren a tota plana amb la notícia de “la professora separatista del col·legi La Salle que va expulsar els alumnes per una bandera d’Espanya” i citen el nom de la mestra i publiquen que “els pares dels estudiants del centre, que és a Palma, exposen que la professora odia Espanya”.
Fa un grapat de setmanes que un grup d’alumnes de batxillerat del col·legi de La Salle, a Palma, van fer una gamberrada –probablement n’heu sentit a parlar– i s’ha distorsionat la història fins a tal punt que ha sortit de mare. Vox n’ha fet bandera al Congrés dels Diputats perquè, ja ho saben: la bandera és la bandera. També ha acusat el govern de Sánchez de “donar ales a l’independentisme” i que “aquest n’és el resultat”. L’Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha presentat una denúncia per amenaces a la docent davant la fiscalia. El govern balear ha manifestat el seu compromís amb els docents i reitera que “no deixarà desemparat cap professor ni professora, professionals fonamentals per al futur d’una societat sana que han de ser respectats i protegits perquè puguin fer feina lliurement”. Els partits del Pacte també han promogut una proposició no de llei perquè el Parlament es pronunciï per donar suport a la docent i a tota la comunitat educativa, a més de rebutjar les amenaces i insults. La professora ha rebut mostres de suport d’arreu, del col·legi per descomptat. I el Partit Popular, que de seguida s’havia sumat a l’enrenou, ha fet anques enrere i ha demanat “treballar per la convivència”.
El populisme és el feixisme adaptat a la democràcia, afirma Federico Finchelstein a l’assaig A Brief History of Fascist Lies, i Vox aplica la ideologia feixista. El que fa l’extrema dreta és adaptar les mentides a la seva conveniència per generar el caos. La creació de notícies falses com la que s’han inventat entorn de la docent de La Salle en són un clar exemple. Potser és hora de recordar que feixisme va posar fi a la democràcia representativa allà on es va implantar. Els populistes fan tot el que poden per a esquarterar la democràcia, sense acabar de destruir-la, intentant projectar d’aquesta manera una aparença de normalitat.
No ens hauríem d’enganar. Cal desproveir-los de la màscara, només així s’aturarà l’aleteig que ens pot conduir al caos. De tota manera, també convé recordar que la conseqüència pràctica de l’efecte papallona és un sistema molt complex, difícil de preveure. I pos un exemple: mirau, sense anar més enfora, la selecció espanyola ha estat expulsada del mundial de futbol de Qatar. I ara què, què faran els alumnes de La Salle amb la bandera?