De reüll
Crisi de preus, toc al treball
Els efectes de la crisi de l’energia que ha provocat una escalada de preus a escala continental s’han fet notar en la darrera enquesta de població activa (EPA) que mesura la salut i fortalesa del mercat laboral. A Catalunya, malgrat que l’exercici del 2022 s’ha tancat amb la taxa d’atur més baixa (9,91%) i la d’ocupació més alta (60,69%) des de l’exercici del 2007, el fet és que el nombre d’aturats el quart trimestre de l’any va créixer en 21.900 persones més, i el descens en el nombre d’ocupats va ser de 40.900 en relació amb el trimestre anterior.
Algunes patronals han justificat la destrucció d’ocupació en les polítiques, normatives i costos “que perjudiquen la creació d’ocupació”, en relació amb les mesures que volen posar fi a la temporalitat que donava carta blanca als empresaris per fer i desfer contractes buscant el màxim benefici.
Pels sindicats, la clau de volta ha estat voler traslladar als consumidors tot l’encariment dels costos, de manera que el consum ha baixat i, de retruc, la creació d’ocupació. Deia el conseller Roger Torrent que el mercat laboral català ha sabut mantenir-se ferm malgrat les dificultats objectives que han afectat arreu, però calen polítiques que reactivin l’economia i beneficiïn l’ocupació per poder-ne sortir airosos.