Tribuna
Que cap llop ferotge no et faci por
“La Conselleria de Salut redactà unes bases de la convocatòria d’interins sanitaris que no incloïen l’exigència del català. Es desencadenà una tempesta social i política a les Illes.
El PSIB-PSOE ha vist de massa a prop les orelles al llop. Manquen tres mesos per a les eleccions. Les enquestes no els són favorables. El Pacte de Progrés (PSIB-PSOE, Més i Podem) podria perdre el govern balear, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. La balança podria tombar cap a la dreta si hi sumen Vox. En lloc de mantenir la calma, no fer sorolls ni moviments abruptes i retrocedir lentament redirigint l’estratègia electoral cap a camins segurs, els socialistes ha actuat precipitadament llançat dues càrregues explosives. Bum! No han pensat en la pressió i radiació que desencadenarien. La voladura els ha impactat de ple i en el propi camp.
El primer artefacte que llançaren posà en risc el pacte progressista. Impactà sobre la base de flotació dels nacionalistes: la llengua, i, conseqüentment, va ferir un dels socis, Més per Mallorca. El segon ha remogut nafres de la Guerra Civil i ha deixat tocat l’altre membre, Podem Mallorca. Quan llançaren el primer míssil, els socialistes obviaren el missatge que la societat civil feu visible l’any 2013. Més de 100.000 persones es manifestaren pels carrers de Palma contra política educativa de l’expresident José Ramón Bauzá, abans era del PP i ara és eurodiputat de Cs. Esquitxat pel Qatargate. Va sortir al Polonia.
La diana del PSIB-PSOE no apuntava a l’Educació, sinó a la Sanitat. La Conselleria de Salut redactà unes bases de la convocatòria d’interins sanitaris que no incloïen l’exigència del català. Es desencadenà una tempesta social i política a les Illes. L’Obra Cultural Balear (OCB) s’aixecà en preu de guerra i Més per Mallorca respongué de seguida anunciant dimissions. El Consolat de Mar va reaccionar. La presidenta del govern balear, Francina Armengol, reaccionà i rectificà el pla i “agraí” la feina feta per l’OCB per garantir els drets lingüístics de la ciutadania.
Disculpes acceptades. L’Obra no interposarà el recurs contenciós administratiu, tampoc anirà endavant la sol·licitud de paralització cautelar del procés, però insisteix en la necessitat de dur endavant una modificació legislativa perquè en un futur no es produeixin situacions semblants. Ara, la presidenta Armengol s’ha erigit en la màxima defensora del català en el Parlament balear. Cas tancat? No. A la dreta i a l’extremadreta els han servit en safata munició per enderrocar el fràgil mur que separa de la majoria parlamentària.
Segon artefacte, aquest llançat des de Cort. El 7 de febrer –quedin-se amb el dia– el batle de Palma, el socialista José Hila, posà en pràctica la gran idea d’il·luminar el monòlit de sa Feixina de color lila. Diuen que també es pot il·luminar amb els colors de la bandera d’Espanya. Aixecat en temps de la dictadura, el monòlit recorda el Crucero Baleares, que, a les ordres dels militars colpistes, va bombardejar una columna de més de cent mil persones que fugien del terror de la guerra. El dia 8 de febrer de 1937, va participar en la massacre La Desbandà.
La reacció de la secretaria autonòmica de Memòria Democràtica del Govern (Podem Mallorca) i de l’Associació de Memòria de Mallorca no s’ha fet esperar. El cost de l’experiment puja a 182.512 euros. De bell nou, se succeïren les reunions. Tot havia estat un “mal entès”. Pensaven il·luminar les 25 fonts de Palma. “Em sembla molt bé que les fonts de Palma tinguin una il·luminació atractiva, però consider que un element franquista com el monument de sa Feixina no hauria de tenir cap mena d’il·luminació pagada amb diners públics”, paraules de Jesús Jurado, secretari autonòmic de Memòria Democràtica. Solució: deixar el monòlit a les fosques? No. La llum blanca serà blanca. Cas tancat? No. Hi ha una sentència judicial del Tribunal Superior de Justícia de les Balears que impedeix enderrocar-lo.
Convé posar-hi seny. I cit una frase de Josep Maria Espinàs. Isabel Marí, l’editora de Columna, la va reproduir en el programa especial que TV3 dedicà a qui sens dubte és un dels grans escriptors de literatura catalana i mestre de periodista: “Tu pots tenir moltes llengües, però només tens una llengua que et té a tu.” Estaria bé que els governants de les Illes, actuals i futurs, ho tinguessin present. I que no s’espantin; n’hi ha prou amb llevar la màscara al llop.