opinió
Aigua salada
S’ha de debatre sobre algunes activitats que tenen a veure amb el turisme
Eren primers dels 90 quan vaig aterrar a Eivissa. Primer, hi anava als estius per vacances; després, m’hi vaig establir un temps per treballar-hi. I entre els records d’aquella època, en sobresurt un que marcava la vida domèstica dels residents de l’illa: l’aigua que sortia de les aixetes era salada. Era l’aigua amb què ens dutxàvem, ens rentàvem les dents i també, en part, i això anava a gustos i depenia de la disponibilitat de recursos de cada casa a l’hora de comprar aigua embotellada, amb què cuinàvem. Ja hi havia alguna dessaladora en funcionament, però no va ser fins passats uns anys que, amb la millora de les instal·lacions, el problema es va mig arreglar. I dic mig arreglar perquè l’estrès hídric que suporta aquesta illa pitiüsa és enorme a causa d’un turisme que des de fa anys, i amb l’única parada obligada de la pandèmia, desborda totes les previsions.
A Catalunya, des d’ahir, un total de 224 municipis catalans corresponents a 15 comarques on viuen més de sis milions d’habitants, han entrat en situació d’excepcionalitat per sequera hidrològica al sistema Ter-Llobregat i a l’aqüífer Fluvià-Muga. El govern català va decretar fa una setmana aquest “estat d’excepció” davant d’una situació que es considera d’extrema gravetat per la manca acumulada de pluges durant 29 mesos. Les mesures que comporta són: la restricció de l’aigua a un màxim de 230 litres per persona i dia i altres limitacions, com la reducció del 40% per a usos agrícoles i del 15% per a industrials, així com per a usos lúdics. També han quedat prohibits el reg de zones verdes, públiques i privades –només es permet l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores– i la neteja de carrers amb aigua potable.
De moment, l’aigua per beure està garantida, però governants i experts han començat a alertar de la possibilitat d’introduir noves restriccions si el panorama no canvia de forma substancial d’aquí a uns mesos. De manera que, a banda del que s’haurà de complir per norma, i de les decisions que es puguin prendre individualment per evitar malbaratar aquest bé preuat, s’haurà de debatre sobre algunes de les activitats que giren al voltant del turisme, com ara la pràctica del golf i l’ús dels parcs aquàtics. Tenint en compte, a més, que l’estiu i el temut risc d’incendi forestal són a tocar.