De set en set
La purga de Lineker
La direcció de la BBC ha hagut de readmetre aquesta setmana el presentador d’esports i exfutbolista Gary Lineker, després d’haver-lo acomiadat per criticar la política d’immigració del govern britànic en una piulada a Twitter. No només l’ha readmès, sinó que ha demanat perdó i s’ha compromès a revisar les seves normes de xarxes socials.
La reacció dels professionals de la televisió pública britànica per l’acomiadament de Gary Lineker va ser contundent: es tractava d’un atac a la llibertat d’expressió i una taca a una cadena que sempre havia estat exemple de servei públic i d’imparcialitat. La protesta va obligar a suspendre la majoria de la programació esportiva del cap de setmana, i el suport a Lineker va traspassar la pantalla i es va fer sentir al carrer i als estadis. El primer ministre, Rishi Sunak, molt incòmode amb la polèmica, va haver de sortir a lloar la feina de Lineker com a presentador esportiu.
La BBC tindrà feina per fer oblidar aquest episodi i tornar a ser el referent de periodisme imparcial que era –segons una enquesta, els qui desconfien d’aquest mitjà públic ha passat de l’11% el 2018 al 26% el 2022–. Però el govern britànic té encara més feina si vol tornar a ser un referent de país acollidor: la seva llei migratòria que vol castigar els refugiats que arriben a les seves costes ha estat qüestionada per l’ONU, la Comissió Europea i nombroses organitzacions de drets humans perquè es vulneren les convencions internacionals. És clar que matar el missatger no era la solució per amagar el problema, però indultar-lo tampoc ho serà per resoldre’l. Sunak té un problema i no es diu Gary Lineker.