Tots els fronts oberts en contra del català
L’editorial d’avui ha estat debatut per: Xevi Sala, Susana Oliveira, Núria Astorch, Francesc Espiga, Anna Puig, Anna Serrano, Teresa Màrquez i Xevi Masachs.
Tots els fronts estan oberts en contra de l’ús del català a cada banda de la frontera, com ho demostra el judici obert ahir als alcaldes de la Catalunya del Nord que van modificar el reglament municipal per permetre emprar una llengua que també consideren pròpia. La mala salut del nostre idioma, sobretot pel que fa a l’ús social, és un problema cronificat al conjunt dels Països Catalans, fomentada per l’Estat espanyol i per l’Estat francès i menyspreada per les institucions europees, que tot i la faramalla dels discursos a la pràctica no fan res per protegir les llengües minoritzades. Lamentablement, de les administracions ja en podem esperar molt poc, tant de les pròpies, incapaces d’exercir una pressió eficaç per fer valdre els nostres drets lingüístics davant la justícia o la indústria de l’oci, per citar dos exemples en continu retrocés, com de les administracions estatals, clarament hostils. En aquest context els ciutadans estem obligats a adoptar una actitud de militància permanent si volem evitar l’extinció lingüística, objectiu inconfessat dels que saben que, asfixiant el català, torpedinen també la nostra identitat cultural i política. Per aquesta raó hem vist constituir-se recentment un grup de metges que busquen normalitzar el català entre els pacients i també en el camp de la recerca biomèdica.
L’Estat francès té un llarg historial de centralisme lingüístic, i no només exercit contra el català, sinó també contra el cors, fins i tot prohibit a l’Assemblea de Còrsega. Que els alcaldes d’Elna, Portvendres, els Banys, Tarerac i Sant Andreu de la Sureda hagin hagut de comparèixer davant el Tribunal Administratiu de Montpeller per aquest tema no és, doncs, res estrany, però tampoc ho és la reacció de suport social generada al voltant, amb la participació de veïns i associacions, com Òmnium Cultural. Una reacció que recorda a les autoritats franceses, tal com ha afirmat l’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia, que malgrat l’oposició oficial el català passarà de ser la llengua dels avis a ser la llengua dels nets. Els catalans del Principat tenim prou experiència, en aquesta mena de resistència tossuda, l’única sortida quan els poders públics fallen.