QUADERN D'ECONOMIA
FRANCESC CABANA
El futur del petroli
Els mitjans de comunicació han informat que l’Aràbia Saudita ha reduït l’oferta de petroli com a mitjà perquè pugi el preu. Les restants potències petrolieres faran més o menys el mateix. És un sistema artificial per augmentar els ingressos, però els propietaris d’aquesta font d’energia s’adonen que, en un futur, no serà tan fàcil com ho ha estat fins ara. El petroli és una energia no renovable, però els àrabs del Golf en tenen per donar i per vendre durant molts anys. Des del punt de vista de l’oferta d’aquesta font d’energia, el món pot estar molt tranquil. Però no n’està si tenim en compte que el preu de l’energia afecta l’economia mundial. Tenim l’experiència dels anys setanta del segle passat, quan l’increment sobtat del preu del petroli va provocar una crisi mundial. Avui dia, ha sortit una competència molt més barata que el petroli i, a més, renovable. A la Terra, tenim unes energies ben conegudes i ben barates que són la solar i l’eòlica. Des de fa uns anys, l’energia eòlica està creixent de forma continuada. Aquesta font redueix la demanda de petroli, és renovable i el seu cost es limita a la instal·lació dels molins i a l’aprofitament de l’energia.
A la llarga, per tant, hem de suposar que la riquesa que semblava inesgotable dels reis del petroli anirà de baixa i el mateix podríem dir d’altres zones petrolieres, com ara l’estat de Texas, als Estats Units, els jaciments marins d’Escòcia, els del desert del Sàhara, el de Noruega, els de la Sibèria de Putin i tants d’altres. La necessitat d’aquesta energia ha fet que es busqués i es trobés petroli als llocs més insospitats. A Catalunya, es van fer algunes prospeccions a la conca del Llobregat, però el resultat va ser nul. Hi ha una petita mina a la part alta d’aquest riu, que està o estava en explotació, però que ofereix una producció ben pobra.
L’aparició del cotxe elèctric suposarà una altra bufetada al consum del petroli com a font energètica dels cotxes i camions. No serà un canvi ràpid, però es veu prou bé que vindrà i que, en un termini més o menys proper, circularem o, més ben dit, circulareu amb la totalitat de cotxes elèctrics i es trobarà un sistema que permetrà augmentar la capacitat de les bateries. Recordem que des de l’aparició de l’automòbil –ara fa uns 130 anys– no hi havia hagut cap canvi substancial en el funcionalment de l’energia que feia moure aquest sistema bàsic de transport. Aquest canvi suposarà una modificació fonamental en l’economia mundial.
Els molins eòlics s’incrementaran i amb aquests, l’energia produïda. A Catalunya, ja hi ha hagut protestes en contra de la instal·lació de molins que es pensen situar a 3 o 4 kilòmetres de la costa, dins el mar. Potser a partir d’ara es poden buscar llocs més adequats que no afectin la visió turística. Com a anècdota, recordo que, fa uns anys, el govern espanyol va enviar un equip de geòlegs a l’Empordà perquè fixessin els llocs més adequats per instal·lar-hi molins d’aquest tipus. S’hi van passar setmanes fent estudis i recorrent la comarca. Finalment, van arribar a la conclusió que el lloc més adequat era un terreny anomenat Puigventós. Es podien haver estalviat molts diners i molta feina si haguessin sabut una mica de català.