El lector escriu

Franquisme

Situem-nos a l’Espanya dels anys vint i trenta del segle XX. Hi havia un descontentament generalitzat a causa de la guerra del Rif. La corrupció i la ineptitud de l’exèrcit i la monarquia van fer palès aquest descontentament. La república trucava a la porta i, una vegada instaurada, es va discutir al Congrés una llei agrària que posava fi als privilegis d’una aristocràcia i una noblesa decadents, privilegis que eren el resultat del suport que, al seu moment, varen donar als Reis Catòlics en la seva croada contra el món musulmà.

Aquesta aristocràcia va veure perillar els seus privilegis i, per fer-ho curt, va decidir posar fi a la democràcia i a tot el que representava. Es van informar i van trobar un tal Franco, que els podia anar molt bé per als seus interessos. La resta de la història és coneguda a bastament.

Amb aquest resum vull dir que els poders fàctics de l’Estat (econòmic, clerical, militar, judicial, etc.) són els mateixos que ara fan que això d’una democràcia plena sembli una broma. Se serveixen, i se serviran, de qualsevol enginy per no perdre el que ells creuen que els correspon per dret de conquesta. No és franquisme, és repressió i domini total sobre les classes populars d’uns ineptes que no volen perdre privilegis.

Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia