opinió

Compromís per a l'atenció integral a l'infant

«La norma reconeix el dret de totes les persones menors a rebre l'atenció integral necessària per al desenvolupament de la seva persona»

El fet que visquem en una societat acceleradament canviant, amb noves circumstàncies i sensibilitats del nostre entorn sociocultural, i la voluntat de poder comptar amb una norma que compili tota la legislació sectorial catalana sobre infància i adolescència, han estat les raons que han impulsat l'elaboració d'aquest avantprojecte de llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència.

La unificació normativa aporta a l'ordenament jurídic una major claredat i unitat, reforça la seguretat jurídica i facilita la tasca dels professionals de l'àmbit de la infància i l'adolescència. Un marc d'actuació ordenat ha de permetre millorar l'eficàcia i l'efectivitat dels programes de promoció, prevenció, atenció i participació de la població infantil i adolescent de Catalunya.

La norma, que es fonamenta en la competència exclusiva de la Generalitat en la matèria, desenvolupa l'article 17 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que reconeix el dret de totes les persones menors a rebre l'atenció integral necessària per al desenvolupament de la seva persona. Aquest és el principi rector de totes les actuacions dels poders públics i de les institucions privades, principi davant el qual l'avantprojecte de llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència manifesta un compromís explícit per l'atenció integral de totes les persones infants i adolescents en tots els àmbits i no sols en l'àmbit de la legislació protectora i de família. Visualitza, per tant, la persona infant i adolescent com a subjecte de dret i d'oportunitats, i centra el seu interès com a principi inspirador de tota la norma. La nova política s'inspira en el principi de transversalitat, fomentant una revisió global del dret de la persona infant o adolescent, i incorpora als processos polítics la perspectiva d'aquest interès en totes les fases i nivells impregnant les polítiques i les mesures generals en el moment de la seva planificació. D'aquesta manera, l'atenció a la infància i a l'adolescència vincula, finalment, tots els sectors de la societat, ja que l'hem d'entendre com a una responsabilitat de la família, de la ciutadania i de tots els poders públics que han d'impulsar mesures legals i polítiques socials cada cop més perfectes. Institucions i professionals hem d'estar preparats per desenvolupar-la i ha de ser una de les nostres principals preocupacions.